babyskydd

Vad behöver man köpa till en nyfödd?

Min kompis tillika kollega, Johanna som är gravid i 6:e månaden. Jag skrev en lista till henne med babyinköp och tänkte att jag lika gärna kunde publicera den här i bloggen också. Man inser ju alltid i efterhand vad som var viktigt och mindre viktigt. Och kanske till och med rent onödigt. Ta listan med en nypa salt, det är ju inte meningen att den ska stressa upp någon, snarare tvärtom.
Här är det som vi haft användning för från starten:
Vagn med liggdel: Sittdel behövs inte egentligen inte i början för bebisen ska inte sitta i den då deras ryggar kan bli formade som en liten ostbåge. Oftast kanske man köper vagnen med både ligg och sittdel men gör man inte det kan sittdelen vänta.Vill du inte lägga dryga tio tusen kronor på en vagn så är Blocket grymt. i Stockholm finns många ängsliga mammor som bara måste ha den senaste modellen av exempelvis Bugaboo och säljer en ett år gammal vagn för att uppgradera sig. Många köper också en vagn som de sedan inser inte passar deras behov och säljer den i princip oanvänd för att köpa en ny. Min kompis köpte en vagn som inte gick in mellan hyllraderna i den lilla Ica-butiken. Det visste de ju inte innan de köpte den.
Skötbord med hyllor: Visst har man dåligt med plats vill man kanske ha ett bord man fäller ner från väggen, sätter över spjälsängen eller helt enkelt byta på golvet eller matbordet. Det är dock skönt att ha blöjor, servetter och så vidare nära till hands.

Omlottbodys och byxor med fot: Bodys som går att knäppa upp hela vägen (max 6 st räcker absolut) och något par byxor. Stl 50, eventuellt något i storlek 56 om bebisen blir stor, om inte så växer han väl i den förr eller senare. Frans har fortfarande storlek 50 och han är en månad, väger 4 100 g och är 55 cm. Mössa är också bra att ha, men vi fick två stycken på BB Stockholm

Blöjor och våtservetter: Ett måste eftersom man kommer behöva byta blöjor det första man gör när man kommer från sjukhuset, vi köpte hem två paket med blöjor i storlek 1 och de räckte ett bra tag, skönt att slippa köpa blöjor det första man gör när man kommer hem.)

Badbalja: En rengjord diskho fungerar också men badbaljan kommer man ju kunna använda länge, tyvärr tar den en del plats så den står alltid i vår dusch nu.

Babynest: Kanske det bästa köpet! Frans sover i den på nätterna, nåja, ofta i alla fall… och ligger i den på dagarna. Det kostar 849 kr på babynest.se men det är såå värt det! Enligt mig.

Mjuka filtar: Vi tvättade dem i parfymfritt tvättmedel och hade dem i sängen en vecka innan Frans föddes, vet inte om han märkte det eller kände sig tryggare på grund av det men ja, så gjorde vi i alla fall.

Ett gossedjur eller en snuttefilt: Mer behövs faktiskt inte! Sen är min erfarenhet att man får en hel del nallar och så vidare…

Babyskydd: Ett måste om man ska åka bil från sjukhuset. Sen om man har egen bil vill man nog gärna ha en bilbarnstol. Bebisen ska ju inte hänga för mycket i bilbarnstolen heller eftersom den också kan vara dålig för ryggen just i början. Men kortare stunder går bra.

Mjölkersättning: Om amningen inte kommer igång är det skönt att kunna mata sin bebis de första dagarna…

Amningsbehåar: Det är bra att ta en större storlek än vad man brukar ha eftersom brösten blir betydligt större när mjölken rinner till. Och icke att glömma: Ömma!

Amninsgpads: För att slippa fläckar på tröjan för brösten kommer att läcka. Eventuellt även bröstvårteskydd i gummi som skyddar om det gör ont när bebisen sugen på bröstvårtorna. Sådana köpte jag. Allt sånt finns på apoteket.

Bindor: Eftersom man får så kallat avslag i ett par veckor och ofta längre behövs bindor, tamponger får man ju inte ha på grund av infektionsrisken.

Nappflaska: Vi köpte en med en napp som gör att Frans får jobba lite med sugandet, nappen är med andra ord lite som ett riktigt bröst, annars kan han tappa tekniken och amningen blir mer problematisk.

En napp för nyfödd: Frans kunde inte behålla den förrän efter typ efter 3 veckor men det är jätteolika, nu kan han suga på den länge när han är trött. Är han arg suger han  för intensivt och den åker ut vilket inte gör honom på bättre humör direkt… vissa nappar passar bättre till bebisen hörde jag igår, så kanske bra med ett par olika…

Tvättmedel utan parfym: Det blir en del smutstvätt på grund av kräk och bajs. I början var det ganska lite men nu spyr han minst ett par gånger om dagen och han bryr sig inte om har har blöjan på sig när han kissar och bajsar.

skotbord

Vi köpte skötbordet på Babyland. Kollade på Ikea men deras varianter var inte lika smarta med hyllplanen. Inte för att det spelar någon stor roll men om man nu ska ha ett vill man ju ha ett som är bra och funktionellt.

Saker vi inte behövde på direkten:

Vi köpte ju även babysitter, bärsele, spjälsäng med lakan, spjälsängsskydd, kisskydd, liggdel till vagn, hade babyduschkräm, babypuder, bröstvårtekräm (totalt onödigt, bröstmjök funkar bäst mot såriga bröstvårtor. Och även torr babyhy. Och mot en täppt babynäsa inte helt väntat…) och massa annat som vi inte hade behövt eller ens behöver nu en månad efter förlossningen. En sån där mobil som man har över skötbordet kommer bebisen inte ens att se i början. Babygym behövs inte heller för det kan han ju inte leka i förrän han är typ en månad, vi funderar på att köpa ett till Frans nu när han försöker fokusera blicken och hålla upp sitt huvud när han ligger på rygg. Inte speciellt mycket behövs egentligen den första tiden, bättre att köpa efter hand som man vill ha det och allt finns ju på nätet så det är ganska smidigt om man inte orkar ta sig ut på stan.

 

Folk hetsar så mycket om att man ska vara ute i god tid att det är 12 veckors leveranstid på vagnar och så vidare men det löser sig alltid! Ingen bebis har dött av att behöva vänta på en vagn och inga föräldrar heller för den delen. Många sa till mig: ”Vaa!? Har ni inte köpt någonting än?” Nej, vi var väl rätt ”sent” ute och köpte vagn och allt annat i 8:e månaden, en del saker ännu senare och sen stod allt och damma i över en månad.

Men är du en person som vill ha allting ordnat och känner att det är kul att handla babygrejer så kör bara! Jag är inte riktigt sådan, jag skjuter ofta på saker och ting eftersom jag vet att allting fixar sig tillslut.

Förresten! Efter första besökte hos barnmorskan köpte jag även en manuell bröstpump. Den har jag använt rätt mycket, skönt att ha extra mjölk när Frans fortfarande inte är mätt efter två timmars ammande… Och att man kan pumpa ut och ge honom på natten om man är för trött för att amma (mata med flaska går ju på typ 10 minuter inklusive uppvärmning…) i flera timmar.

14 reaktioner till “Vad behöver man köpa till en nyfödd?”

 1. Haha, jesus vad många grejer ni köpte! Och då tycker du dessutom att ni inte är sådana som ville ha allting ordnat.. ;) Vi kommer nog inte köpa i närheten av allt det där innan, ens om jag får tillbaka mina ben (vilket jag precis läste att det ”inte är troligt” att jag får. Orkar inte ens bearbeta denna information….). Jag har förresten en fråga som du kanske kan svara på! Eftersom jag kommer behöva gå ut med hunden flera gånger om dagen när A jobbar, och inte gärna kan lämna en bebis ensam hemma, så kommer jag att behöva en vagn ganska så med en gång. Men om det inte sker, och dessutom egentligen smidigare, vore det förstås med en babybjörn (iaf för kortare kisspromenader). Då skulle man slippa släpa ut vagnen osv. Men jag vet inte om bebisar får sitta i sådan när de är så små..? Vet du? Kanske blir det ostbågerygg av det också?? =/

 2. Haha, jo, det är klart jag ville ha allting ordnat men behöver inte ha det klart fem månader i förväg! :) Vi stressade inte med det utan började sent men det tar ju inte så lång tid att köpa tre grejer på apoteket, fem saker på Coop och resten på babyland och babyshop.se :) Vagn var det ingen väntetid på alls, kanske hade tur men många modeller finns i lager på någon butik/webshop.
  Allt som vi köpt har vi dock använt/kommer att använda när F blir lite större, förutom bröstvårtekrämen som bara var onödig och kletig! :) vissa saker ex. sängen m. tillbehör kunde vi väntat med eftersom Frans alltid sover med oss/babynest.

  Vi köpte en babybjörn-sele, kolla bara att den funkar för nyfödda, finns olika modeller, barnmorskan sa dock att bärsjalen var det allra bästa!! Men kändes onödigt att köpa den också… Frans kunde sitta i babybjörnen tidigt men vi behövde inte använda den första veckorna. Men det är ett bra köp! Men kolla på bärsjalen också! :)

  Puss!

 3. Ja min kompis Gullan tipsade om bärsjäl men det känns läskigare när man inte knäpper med spännen. Typ om man lindar fel och så åker bebisen i golvet… Okej, inser att det nog inte kommer hända. Är kanske lite bekvämlighetsskadad. ;)

 4. Stokkes badbalja FlexiBath kan man vika ihop så att den inte tar någon plats, super för oss med lite utrymme!

 5. Stefan blev superpepp av din lista. Bara att börja bocka av! :) Jihoo! jag älskar ju att shoppa och ser så mycket fram emot att inreda barnrummet. Puss

 6. Johanna: Babybjörnen är megaenkel. Är mer skeptisk till sjalen, känns som bebisen lätt kan ligga fel i den. I BB står han ju i princip upp med lite stöd under rumpan. Men enligt barnmorskan va sjalen bäst för nyfödda…kolla :)
  Puss!

 7. Caroline: Ja, det är ju supersmart! En sådan skulle man haft, oavsett om badrummet är stort eller ej så tar badbaljan onödigt mycket plats. Vi snåla in och köpte Ikeas för typ 60 kr ;)

 8. Angelica: Åh vad bra!! Det var faktiskt kul att shoppa när man väl kom igång! Shoppinbg som shopping som jag brukar säga…Jag skulle också vilja fixa ett barnrum! :) Vi kanske flyttar ut till Åkersberga, mer yta i den här staden är ju inte gratis, hehe. ;) Puss!

 9. Kommer in lite sent kanske, men jag håller med dig på många punkter i listan! Babynestet är absolut bästa köpet, men vi köpte ett billigare, som inte är av märket ”babynest” på barnens hus.

  Vill även varna lite för babybjörn. Vi köpte en Stocke bärsele, som såg jättebra ut. Välsigt likt babybjörn och bebisen kan bäras på 3 olika sätt, varav ett direkt från födseln då det finns stöd för nacke och rygg. Sedan fick jag se en artikel där det stod att vissa bärselar (b.la babybjörn och stocke) gjorde att bebisarna satt fel och därför kunde få problem med höfterna. Tydligen är det otillräckligt stöd för benen eller nåt. Bättre då med t.ex ergobaby… Känns bara surt att man lagt tusenlappar på en grej som inte är bra för barnet lixom…

 10. Ja, det var nog smart, jag visste inte att det fanns olika, fick tips av en kompis och beställde ett på nätet utan direkt efterforskning.
  Ja, Ergobaby var det nog jag fick tips om av barnmorskan efter att vi köpt Babybjörnen. Hon rekommendera även bärsjalen. Hon sa att det varit ngt snack om höfterna och babybjörn men att det var en viss modell tror jag som inte var för nyfödda, kanske har jag missförstått… men vi använde faktiskt inte bärselen i början och knappt nu heller. Känns enklare att bara lyfta upp honom än att sätta på selen varje gång.

 11. Tack för denna lista! Känns lite bättre nu när jag börjar panika över att vi kanske är för sena (6:e månaden nu xD) :D

 12. Bella: kul att den var till hjälp :) åh vad spännande! Men var inte orolig, ni kommer hinna utan problem :)

 13. hejsan.
  Såg att du skrivit att liggdelen var helt i onödan. hur kommer det sig? Vi diskuterar just nu här hemma om man ska ha en liggdel eller inte. Räcker det med att fälla sittdelen och bunkra upp med filtar och annat gosigt runt i sittdelen? För i så fall kan man ju spara dom pengarna till någon annat roligt till den lille istället.

  Tack för en bra lista!

 14. Jenny: Hej! Du menar att jag skrev att SITTDELEN va onödig ibörjan? :) Ja, första månaderna använde vi ju bara liggdelen. Sittdelen är liksom för lite större bebisar och iblarjan är det viktigt att bebisen ligger rakt med tanke på ryggen osv. Vi hade liggdelen första 3,5 månaderna och sedan när Frans visade intresse fär omvärlden (skrek när han skulle ligga ner…) bullade vi upp honom i liggdelen med en stor, mjuk kudde. Sen bytte vi till sittdel efter ett tag. Ofta ingår ju sitt/liggdel när man köper vagn men om man ändå har så mycket utgifter i början kan sittdelen sparas på ett tag tycker jag! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>