20140629-184008-67208967.jpg

Utslag, Höstblåsor och feber

Tyvärr mådde Frans inte alls bättre idag. Han har haft feber och utslagen är nu över heeela kroppen. Tycker så synd om honom! Han har varit lite gnällig men när han ätit, sovit och fått alvedon har han varit på riktigt bra humör. Vi ringde dock tillbaka till akuten pga att utslagen blivit så mycket värre. De sa att det var viktigt att han kissade och åt vilket han gör och har. Vi bestämde ändå för att dra in till akuten en gång till bara för att… De sa ju att det inte var någon fara igår men eftersom det kändes som det blivit värre ville vi dubbelkolla så vi tog treans buss till Karolinska. Besöket gick supersnabbt, läkaren sa att Frans utslag kallas ”Höstblåsor” och är väldigt vanligt, inte alls farligt och brukar gå över av sig självt på några dagar, upp till en vecka. Känns skönt att veta. De skrev dock ut en kräm som vi ska använda i hans knäveck där det blivit ett sår. Typ. Ska åka och hämta ut den nu.

Vi skulle egentligen haft middag hos oss ikväll med några kompisar men det fick skjutas upp. Jättetrist såklart men eftersom jag inte visste om Frans smittade ville jag inte att andra barn skulle komma hem till oss, sen är ju Frans helt klart på sämre humör än annars och det blir liksom inte en så trevlig middag om man hela tiden ska trösta en sjuk bebis. Imorgon skulle jag träffat Johanna och hennes lilla Edvard men det avbokade jag också. Edvard är ju så liten och jag vill inte riskera någonting. På tisdag blir det som vanligt igen om Frans inte skulle visa tecken som tyder på annat. Och det hoppas jag verkligen inte.

Läkaren sa att det är vanligt att bebisar som ammat får utslag av olika karaktär när de fyllt sex månader för då skyddas de inte av modersmjölken på samma sätt… Jag antar att det blir en extra grej när de börjar äta mat vilket Frans ju har gjort. Vi trodde först att han var allergisk mot katrinplommon eller äpple som han smakade på (och älskade!) igår vid frukosten och att utslagen berodde på det.

Ja, den här helgen har ju inte varit toppen (förutom i fredags då jag faktiskt var ute med några kompisar på jobbet och det var supertrevligt!) men det har ändå inte varit så hemskt som jag skulle ha tänkt mig om jag vetat att vi skulle göra två akutbesök på sjukhuset. Det viktigaste är ju att Frans har det så bra som möjligt. Det här med att ens barn är sjuka, även om det bara är så små saker som Höstblåsor är sannerligen inte skoj. Ett nytt inslag i livet som man förmodligen aldrig vänjer sig vid.

4 reaktioner till “Utslag, Höstblåsor och feber”

  1. Men vilket konstigt uttalande av doktorn. Höstblåsor smittar ju verkligen. Sonens hela avdelning på förskolan hade det, till och med vissa föräldrar såg ut som prickig korv i munnen.
    Så alldeles rätt att inte träffa barn och framför allt så bebisar. Frågan är var Frans fått det. När han sög på leksaken på BVC kanske? :S

  2. Em: Men oj! Då är jag verkligen glad att jag inte ska träffa Johannas bebis idag! :( får se om han blir bättre nu… Så konstigt, de borde ju säga att Fredrik och jag är i riskzonen också isf. Tack för att du sa till.

    Ja, han sög faktiskt på någon grej på BVC när vi var där i måndags… Läkaren gav honom ngn träkolss som han smaskade på. Jag tyckte det va äckligt men vågade inte säga ngt, hehe, tänkte att jag va töntig. Ändrade i inlägget så ingen tror att det inte smittar om de läser! Oavsett va läkaren sa.

  3. Var tvungen att dubbelkolla på 1177s hemsida och det står ju även där att det smittas via närkontakt.
    Har en granne vars barn har det båda två, först den ena ett par dagar sen nästa. Så visst smittar det. Hoppas ni klarar er och att det går över fort. Finns ju sån där salva mot munblåsor men vet inte om den går på barn.

  4. Em: Ja, jag läste det! Och att det kunde bli ”epidemier” på förskolan! Så sjukt att läkaren inte sa att det var såpass smittsamt!! Men nu verkar det inte vara det. Han har inga blåsornas handflator eller under fötterna som verkar grundläggande för kust höstblåsor. Förmodligen är det allergi för det blev mycket bättre efter kortisonet. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>