20140430-211241.jpg

Somningsmetod #1: Bad

Fick lite tips på hur man kan få Frans att somna utan dramatik på nätterna. Tusen tack! Flera har sagt bad innan läggdags. Så igår kväll badade jag Frans (extra länge). Jag minns första gången vi badade honom, några dagar efter vi kom hem från sjukhuset, han gallskrek verkligen och jag tänkte att det skulle bli en pärs varje gång det va dags för rengörning. Nu i efterhand inser jag att vi nog var lite försiktiga med vattnet. Frans gillar det varmt. Inte kokande förstås men i alla fall 38 grader. Tror vi körde 36 första gången. Brrr, stackarn, mitt i december…

Nu älskar han hur som helst badet MEN är alltid lite på spänn, ler men med en allvarlig underton, hehe. Jag tror han är rädd att jag ska tappa honom och att han ska få lite för mycket vatten på sig. Lagom är bäst som han brukar säga…

Så somnade han då? Ja, alltså han skrek, men inte såå länge, i tjugo minuter kanske, sen somnade han i sängen med Fredriks lillfinger i munnen. Igår så berätta Malin att flera i hennes mammagrupp hade gett sina barn som är lika gamla som Frans, gröt innan läggdags. De sov tydligen himla bra då. Mitt problem är ju dock inte att Frans sover illa för det gör han sannerligen inte, han sover jättebra, det är ju vägen till den där sköna sömnen som är lite bumpy. Sen trodde Fredrik att man inte skulle ge honom ett ”tungt” mål precis innan läggdags, precis som vi avråda från att äta massor precis innan vi lägger oss. Vet inte om samma gäller för bebisar?

Kollade lite på gröt i affären förut men orkade inte sätta mig in i det som uppenbarligen är en djungel. Googlade men hitta inget av värde, ska kolla igen en annan dag. Det spelar ju ingen roll. Vill ha en ekologisk gröt för bebisar som är 4 månader, utan tillsatt socker och så vidare. Vi lät Frans smaka på lite havregrynsgröt imorse, pyttelite. Det räckte dock för att han skulle få kväljningar. Borde fattat, vem fan gillar kall havregrynsgröt utan varken mjölk, bär, nötter eller sylt? Fy.

6 reaktioner till “Somningsmetod #1: Bad”

 1. Har en kille i samma ålder som Frans och här är mina tips: gröt från Nestlé, utan socker. Ge honom en tesked på förmiddagen, för om han får ont i magen så är det ju bättre att han är gnällig på dagen istället för när ni ska sova, tänker jag.
  Att bada en 4månaders bebis varje kväll? Det kommer ju torka ut huden.. Rek är 1-2 ggr per vecka. Tror dock på att ha en fast rutin men också att inte försöka söva förrän han är TRÖTT!
  Gillar verkligen din blogg, superkul att följa någon med barn i samma ålder med samma frågor dom en själv

 2. Karolina: åh, vad kul! :) Jag vet nog ingen som har en blogg och barn i Frans ålder… men många som är gravida :) Nä, bada Frans varje kväll kommer jag inte göra. Men vi brukar bada på morgonen och då är det kanske bättre att flytta badet till läggdags…
  Ja, vi brukar börja natta honom vid 21-21,30 tiden för då börjar han gnugga sig i ögonen och gnälla lite, men ibland tar det ju lång tid pga han blir så ledsen/övertrött.

  Ska testa gröten!! Tack snälla för tipset!

 3. Det kan inte vara så att han vill äta mer då?

  Nu har jag en dotter som är född på lucia och hon har börjat med att börja tokskrika vissa gånger innan det är dags att sova, ibland på dagen ibland på kvällen. Och då har jag lärt mig att även fast hon har ätit kanske 1 timma innan så vill hon ha mer mat/somna med flaskan i munnen.

 4. Sofia: jo, så skulle det kunna vara. Ibland matar jag honom en extra gång för ofta somnar han ju vid bröstet (vaknar dock när man lägger honom från sig) men det fungerar inte alltid. Han äter, blir glad ett tag och börjar sedan skrika igen ;) men det gör alltid att han blir lugn för stunden och ibland behöver han ju bara få lite ro och vila.

 5. Alltså, nu kommer jag vara tråkigast i världen. Men blev själv lite skrämd när jag läste om detta förra året. Var försiktig med vilken gröt/välling du använder, flertalet innehåller så pass mkt tungmetaller att barnet kan få hjärnskador vid kontinuerlig konsumtion.
  Du kan läsa en av artiklarna här från SVT:http://www.svt.se/nyheter/sverige/tungmetaller-i-barngrot-och-valling
  Här kan du se summeringen av testet:
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/article954990.svt/binary/Tittbild_grafik_barnmat(130109).pdf
  Säkrast är att välja majsbaserade produkter då den grödan inte tar upp tungmetaller ur jorden som havre etc gör…

 6. Hemligt: Ah, det hade jag ingen aning om men tack för infon! Tycker det är sjukt irriterande att det är dåliga saker i precis allt! Typ nästan all frukt exempelvis. Ska kolla på någon majsvariant. Tänkte försöka undvika tillsatt socker i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>