renoveringsannika

Sökes: 3:a inom tullarna

Jag hjälpte till att bära rivningsskärp från lägenheten. Fruktansvärt tråkigt och jobbigt. Var gravid i vecka 7 men hade ännu inte tagit testet.

I mars förra året, preciiiis innan jag blev gravid köpte vi en tvåa på Kungsholmen. Den var extremt dåligt planerad med en duschgarderob, nedsänkta tak, en minitoalett med ett pyttelitet handfat, ett dåligt insatt kök, plastparkett och ja, jag skulle kunna fortsätta för alltid. Lägenheten kändes jättemörk och det fanns ingenstans att hänga jackor när man kom in i hallen på grund av ett serveringsskåp som inte ens var i original. Vi kollade på lägenheten på Hemnet hur många gånger som helst. Någon hade lagt ett bud på 250 000 kronor under acceptpriset och sedan hade det stått still i typ en vecka. Vi var sugna eftersom lägenheten hade balkong, fungerande kakelugn och de där typiska sekelskiftsdetaljerna: stora fönster, stuckaturer, högt till tak och paraddörrar. Men ja, planeringen gjorde att det inte kändes helt okej. Så kom min ofta så smarta pojkvän på världens bästa lösning och vi höjde budet med 50 000 och fick den!

lgh5

Rivningen har börjat…

lgh4

Köket är på plats, typ…

Sedan började en helt galen renovering. Lägenheten låg på våning 4, med andra ord högst upp, i gårdshuset och huset saknade hiss. Bara en sådan sak. Och det är ju såklart lite på grund av det här som vi nu, inte ens ett år efter köpet letar nytt. I juli när vi äntligen flyttade in hade sovrummet och vardagsrummet bytt plats, taken hade höjts, golvet i köket hade dragits upp och opriginalplankorna hade slipats, en minitoalett och en deppig duschgarderob (med en brunblommigt plastkakel) hade blivit ett stort, ljust badrum med tvättmaskin, en dörr hade stängts igen, två väggar hade rivits och det var öppen planlösning mellan kök och vardagsrummet. Det är svårt att beskriva skillnaden men den är enorm! Och jag har trivts så bra här och gör det fortfarande. Tyvärr är det lite krångligt att ta sig upp till lägenheten. Jag släpar Frans och liggdelen till vagnen upp och ner de totalt 8 trapporna minst två gånger om dagen, ofta någon matkasse också. Det är dessutom fyra sjukt irriterande och rätt smala dörrar man ska ta sig igenom för att komma in från Fleminggatan och in i vår trappuppgång och flera små, men ack så befintliga trappsteg. Vagnen ska låsas in i ett förråd och ja, det är helt enkelt ett stort projekt att ta sig in och ut. Ett projekt som helt klart bli värre när Frans gallskriker (vilket han gjort x antal gånger)

lgh3

Det före detta vardagsrummet och nuvarande sovrummet.

Så idag har vi varit på visningar. Vi började på Katarina Bangatan där det fanns en sekelskiftstrea på 90 kvadrat. Den var megafin på bilderna men vi såg den aldrig på riktigt. Först och främst var det en lång och brant trappa precis innanför dörrarna med en lång ramp upp… Jag har inga problem med rulltrappor men de där ramparna, speciellt de långa tycker jag inte om. Fredrik rullade i alla fall upp vagnen och vi såg oss om efter hissen och insåg att det var cirka tio trappsteg ner på andra sidan. Snark. Så vi vände oss om, rullade ner vagnen och lämnade byggnaden. Tog istället en promenad till Hammarby Sjöstad där Oscar properties bygger nytt. Någonstans påvägen insåg vi dock att vi inte vill bo i Sjöstaden. Jag har gjort det innan och jobbar ju dessutom där, precis där de nya lägenheterna byggs. Så vi åt lunch på Fine food och kollade Hemnet. Hittade en lägenhet på Södermalm (min favoritstadsdel alla gånger om. Helst runt Nytorget men man kan ju inte vara alltför petig…) som hade visning och bestämde oss för att kolla. Nu några timmar senare funderar vi på hur vi kan göra om den. Det är ingen sekelskiftsdröm och inte heller ett fräscht nybygge men jag kände faktiskt att den kunde bli riktigt bra. Vi ska prata med mäklaren imorgon.

lgh1    gh2

Kök och vardagsrum idag!

Det var jobbigt att renovera, tråkigt att hyra en dyr lägenhet i andra hand och bo ute i Vaxholm hos Fredriks mamma men det var absolut värt det. Den här gången vill jag dock att det ska gå betydligt smidigare att eventuellt renovera och flytta. Och kraven har ändrats en aning. Krav på nya bostaden är:

– HISS! En trea gärna, inom tullarna med låg månadsavgift, gärna garage i huset (Fredriks önskemål), BALKONG, även om den är liten och… sen är det nog inget mer? Men det är såklart svårt nog eftersom vi tyvärr inte kan lägga 10 miljoner på ett boende. Den här gången struntar jag i charmiga sekelskiftsdetaljer och arkitektdesignade lösningar, vi har testat det. Nu är det mer bekväma saker som räknas. Som hiss. Hiss är ett måste.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>