miranda-kerr-ammning

Sluta amma och brösten efter amning

Jag brukar inte blogga om mina bröst men de har aldrig känts speciellt viktiga och förtjänat blogginlägg heller. Idag efter en 8 månaders lång amning kan jag ärligt talat säga att den eventuella mystik som fanns med brösten är borta. Eller nästan i alla fall, jag skulle liksom inte flasha folk på bussen bara för att.

Nu minns jag inte riktigt när det var men kanske för en månade sedan (?) bestämde jag mig för att nu är jag klar med amningen. Frans var då 9 månader och jag hade trappat ner lite under en längre period. När han var 6 månader började vi ju testa mat vilket i och för sig inte gick så bra ibörjan (jag kände mig meganöjd om han åt typ tre teskedar burkmat eller en halv smoothie) Jag ammade  fortfarande mycket från att han var ett halvår. Han åt ju inte så bra vilket gjorde att jag mer eller mindre kände att jag var tvungen att amma för att han skulle bli mätt och jag tyckte dessutom att det var så smidigt och ”mysigt”. Att amma var så himla enkelt, inget kladd (eller ibörjan…jo!), inget som skulle värmas, inget som ratades och spottades ut, de vara bara att mata. Men ja, jag kände väl ändå att jag inte ville amma tills Frans var ett år så det var bara att ta tag i det och börja trappa ner. Vi började ge honom välling ibland istället för bröstmjölk och jag började amma på kvällen-, natten-, morgonen- och kanske en gång om dagen. Utöver det fick han lite burkmat samt välling 1-2 gånger. Jag var lite osäker på hur mycket han skulle äta för att få i sig motsvarande bröstmjölken men vi testade oss fram och var han hungrig så fick han något att äta. Inte svårare än så.

I början när jag minskade ner på amningen kände jag hur brösten fylldes upp efter cirka fyra timmar (när Frans var bebis höll brösten på att spricka efter 2,5 timmar) men jag sprutade ut lite för hand ibland och ibland ammade ju Frans. Ju längre tiden gick desto mer märkte jag hur det tog längre tid innan brösten kändes hårda och ömma. Hade hört att det skulle vara sååå smärtsamt att sluta amma så när jag insåg att mjölkproduktionen minskade blev jag mer ”peppad” att fasa ut amningen ytterligare. Jag visste ju att om jag börjar amma mycket igen skulle det komma mer mjölk. Så jag slutade i princip helt att amma på dagen men fortsatte med kväll-, natt- och morgonamningen. Det var så himla skönt att bara mata honom liggandes i sängen så jag slapp gå upp och fixa med flaskor och välling när jag var så trött. Haha.

Efter ytterligare ett tag bestämde jag mig för att skippa nattamningen helt (jag märker när jag skriver att jag glömt bort typ ALLT! Så sorry om jag skriver något fel här och var…) BVC-sköterskan sa att Frans inte behövde äta på natten så vi bestämde oss för att stryka det. Det var tre-fyra nätter då han vaknade och grät men vi gav inte efter utan tröstade och vaggade istället för att mata. När Frans insåg att det inte gav någonting att vakna mitt i natten slutade han och han har sovit i princip hela nätterna i en månad nu. (Med undantag för nätterna i spjälsängen, det har dock inte blivit sååå många än, hehe.)

I samband med att jag slutade nattamma slutade jag även kvälls- och morgonamma. Mjölkproduktionen hade i princip slutat och brösten blev aldrig fyllda och jag kände att jag lika gärna kunde lägga ner medan jag såg ut att komma undan utan de helvetiska bröstsmärtorna jag hört talas om. Så nu får Frans välling på kvällen och morgonen och enbart mat under dagen. Någon gång har vi gett honom en flaska välling på dagen men jag vill helst att han ska äta mat och har nu inga problem med att ta med en burk och mata i vagnen om vi är ute där man inte kan sitta i barnstol vid bord. Det blir konstigt nog alltid kladdigt hemma men när vi är iväg kan det gå riktigt bra!

Och brösten då. Jo, de mår finfint, de är små, mindre än innan jag blev gravid men jag gillar det, trivdes aldrig med att ha ”stora” bröst. Jag vill kunna ha urringning som slutar strax ovanför naveln utan att det blir vulgärt. Att jag sen inte skulle ha det av andra anledningar är en annan sak. Brösten har inte blivit hängiga eller ”tomma” som vissa sa att de skulle bli. De ser ut som innan, bara lite mindre, hehe. Upplevde inte heller den där smärta i brösten, visst de blev fyllda men det var inte någon smärta att prata om, det var mer att pumpa ut lite för hand och sen kändes det bättre. Tycker det gick väldigt snabbt för mjölkproduktionen att gå ner men å andra sidan har jag känt lite till och från ganska länge att den inte är lika aktiv som tidigare. Så kroppen hjälpte kanske till på traven utöver mina amningsrutiner.

Om jag skulle ge några sluta-amma-tips så skulle det vara:

1. Trappa ner succesivt! Då slipper du förmodligen en hel del smärta och ärligt talat skulle jag nog tycka att det var tråkigt att bara sluta tvärt. Jag upplevde det i alla fall som mysigt medan det varade.

2. På dagen har du antagligen möjlighet att styra med välling och mat utan att det känns speciellt jobbigt. På kvällen, natten och tidig morgon däremot är det fruktansvärt att gå upp och fixa (tycker jag i alla fall). Upplevde det hela som positivt eftersom jag ändå fick sova och hade det såpass smidigt.

3. Pumpa inte ut mjölk när brösten är fyllda, det stimulerar mjölkproduktionen som du ju vill få ner. Spruta ut mjölk för hand i typ duschen istället, du behöver bara ”pumpa” ut lite för att brösten ska sluta spänna.

natalia-vodianova-ammning

Exakt såhär som Natalia Vodianova, brukade jag alltid ligga när jag ammade. Kändes så himla glamouröst Nej. Tycker dock det är en faaaantastisk bild!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>