frans

Ska ni skaffa syskon snart?

(När jag ser den här bilden vill jag ha minst tre barn till för det måste ju betyda tre gånger så mycket kladd? Älskar kladd.)

Läste precis en av årets bästa Facebookstatusar. Beatrice som jobbar på tidningen Shapeup skrev att hon var trött på att folk hela tiden frågade om hon var gravid. Bara för att hon gift sig, köpt lägenhet, har bra jobb och är kvinna (!?) tycker folk att de har rätt att fråga när det är dags för barn. Hon skrev så roligt och klockrent. Att hon gifte sig för att hon älskar sin kille, inte för att få Guds tillåtelse att föröka sig! HAHA! Att man inte kan dricka alkoholfritt utan att folk undrar, att folk inte förstår att man trots att man är ”stadgad” kanske gillar friheten som enbart är möjlig när man inte har barn. För att säga att man kan leva EXAKT som man gjorde innan man fick barn är en ren lögn. Och som jag sagt innan, lyckas man med det är man nog inte toppkandidat till ”Årets mamma”…- för det strävar vi ju alla efter, visst? hehe…

Såhär är det. Alla vill inte ha barn. Kanske supersvårt för somliga att förstå men lika svårt är det kanske för de personerna att greppa att andra kan vilja ha barn. Alla är ju som bekant olika. Sen finns det ett annat problem och det är att alla inte kan få barn.

Men det spelar egentligen ingen roll, eller jo, det är något man kan ha i bakhuvudet innan man frågar en person man knappt känner när hon ska bli på smällen, att det kan vara en öm punkt. Det jag tycker är problemet är att folk tar sig friheten att fråga. Varför är det viktigt? Varför vill man såå gärna veta vad personen man kallpratar med planerar när det kommer till förökning? Jag kan ibland tänka för mig själv: ”undrar om hon vill ha barn” eller ”undrar om de försöker få barn” men jag skulle ALDRIG fråga. Mina nära vänner hade jag såklart kunnat fråga men personer som jag inte känner skulle jag inte ens fråga i ”all välmening”. Det är privat! Skulle du fråga en person du knappt känner ”hur ofta har ni sex?” Nej, eller hur! Tänk om personen i fråga verkligen försöker att bli gravid och ständigt måste skämta bort varför hon inte är gravid efter två veckor som gift. Jag kan tänka mig att om man helt enkelt inte vill ha barn är det enklare, visst kan man säkert bli skittrött på frågan men då hade i alla fall jag personligen njutit av att svara: jag vill inte ha barn! och se personens reaktion. För att säga att man inte vill ha barn är ju i princip tabu. Många anser ju att barn är meningen med livet. Jag har alltid velat ha barn (dock också alltid varit väldigt medveten om att det inte bara är att ”skaffa” när tiden är inne) men jag kan inte säga att mitt liv varit meningslöst om det inte blivit barn!

Vissa är ju väldigt öppna med att de vill ha barn, att de försöker osv, fine! Men då får de också ta konsekvenserna av att folk undrar hur det går. Men är man inte öppen göra-barn-processen så kanske det beror på att man inte vill dela med sig till allt och alla om sitt sexliv, för det är ju lite det som det handlar om. Och det faktum att det för många är en stor sorg att inte bli gravid och TYVÄRR även en skam för många som inte blir med barn direkt.

Jag hann knappt få frågan om Fredrik och jag skulle skaffa barn (några enstaka gånger kanske), ingen trodde väl att omogna (unga, coola, hehe) Annika som älskade att festa, shoppa, resa, jobba, tappa bort saker och missa flyg ville ha en unge att ta hand om? Ovanpå allt jobb hon hade med sig själv, liksom. Och så var det ju till viss del också.  Innan jag blev gravid (och några veckor efter också…)

Det är dock inte bara barn det handlar om även om jag tror att just kids är det som kanske är mest ”känsligt” men frågor som ”när ska ni flytta ihop”, ”när ska ni förlova er”, ”när ska ni gifta er” och så vidare är såklart också frågor som kan vara otroligt laddade. Eller den här, om man är singel: ”när ska du träffa någon då?”. Ja, är det ett specifikt klockslag du vill ha eller kanske mer vilken månad på året?

Alltså som om folk inte vore tillräckligt pressade över allt och inget i dagens samhälle. Det är inte bara att ”träffa” någon för alla kanske inte bara tar första bästa kille eller tjej och nöjer sig och även om DE gör det kanske inte den de träffar känner på samma sätt. Kanske vill man hitta någon man känner att man verkligen vill vara med och som gärna vill vara med än själv också. Precis som det inte bara är att träffa någon är det inte att bara ”skaffa” barn, och att få det att låta så enkelt och okomplicerat är ett hån mot alla de som kämpar och gör allt för att få ett barn (eller hitta kärleken…). Att skaffa barn är en stor grej, det är ett livsprojekt och om man velar över vad man ska plugga, jobba med eller till och med om man ska köpa den där lägenheten eller inte så kanske man kan tänka sig att det borde finnas lite mer eftertanke bakom en livs levande varelse utan möjlighet till omutbildning, jobbyte eller säljmöjlighet (hehe, säger jag som ”råkade” bli gravid, men vad ska jag göra åt saken liksom, jag säger inte att mitt sätt är det rätta!)

Det är väl över 50% av alla äktenskap som slutar i skilsmässa och ibland kan jag fundera lite på att om man verkligen tog sig tid att känna efter och fundera på om det här är personen man verkligen ska bilda familj med så kanske inte statistiken varit fullt lika dyster? Tyvärr tror jag ofta att man ”nöjer” sig av bekvämlighet, det är jobbigt att göra slut och börja om… Alla gemensamma vänner… våra familjer…. vad skulle alla säga? Vi är för gamla (30 år) för att göra slut och börja om, vi kanske ska skaffa barn istället, det kanske stärker förhållandet? Samhället säger ju att man ska träffa en partner, gifta sig, skaffa barn. Nu är jag ju på så god väg till ”drömlivet”, jag fortsätter, det blir nog bra. Osv.

Som vanligt kommer jag bort från kärnämnet som var att folk tycker sig ha rätten att fråga när det är dags för barn. Jag har sedan jag fick Frans fått frågan om när det kommer syskon cirka 1000 gånger. Och jag är inte ensam.  Jag kan väl inte påstå att jag bryr mig speciellt mycket och jag har själv frågat vänner om de skulle vilja ha fler barn. Men det är just när folk man inte känner frågar som det blir konstigt. Jag hoppas att jag kommer få ett barn till någon gång i framtiden men det är inget jag vill just nu och nu talar jag bara för mig själv men jag kände inte att jag ville åka hem från BB en dag tidigare för att kunna påbörja ”projekt syskon”. Och då gjorde jag ändå kejsarsnitt. Hehe.

Jag älskar att Bea skrev den där statusen. Jag tror människor mår bra av att ägna lite mer tid åt sig själva istället för att oroa sig över andra. Om det inte gäller utsatta människor i fattiga länder förstås, då är det helt okej.

 

8 reaktioner till “Ska ni skaffa syskon snart?”

  1. Så klokt skrivet! Jag som är singel och 24 år har inte riktig upplevt just det där än, men att folk i allmänhet (oftast äldre) måste dela med sig av sina åsikter och frågor om saker de verkligen inte har med att göra. Har verkligen fått bita mig i läppen på många släktkalas för att inte skapa dålig stämning, haha.

  2. TACK! Min kille friade i juni och vi planerar bröllop i augusti nästa år. Varje ”grattis” jag har fått av mina kvinnliga vänner har följts av ett ”ska ni skaffa barn snart?”, ”åååh, då blir det barn snart!” och till och med ”gifter ni er för att ni vill skaffa barn?”. För mig är det två helt skilda grejer och att skaffa barn nu (är 23 år) eller ens inom 5 år känns väldigt avlägset.

  3. Johanna: Haha, åh, klassikern när någon mor- eller farförälder frågar: När ska du träffa någon trevlig kille/tjej då?

  4. Annalisa: Åh, grattis :) Håller med till hundra procent. Det ena behöver inte betyda det andra men vissa kan inte förstå att man kanske vill vara gift men inte skaffa barn eller vice versa. Och förstår dig. Jag kände att det var avlägset att skaffa barn för 19 månader sedan ;) och jag var 29 år då.

  5. Johanna F: Kan tänka mig det ibland! När Frans är ”a hand full” tänker jag ofta ”jag är glad att jag bara har ett” och ”tänk om jag hade haft en hund också…” :) Puss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>