Resa med barn (och utan)

  
Frans älskar att bada, det är sen gammalt men det är såklart mer spännande att bada i poolen än i badkaret hemma. Den enda tid som jag och Fredrik kan sola, läsa eller bara chilla utan att tänka på något speciellt är egentligen under de två timmar som Frans sover. Att resa med barn och framför allt att semestra med barn är inte som att åka själv. Haha, oh no! Inte helt oväntat i och för sig… Det kanske är den allra största skillnaden mellan livet innan barn och livet efter.

Då: man bokade ett hotell som såg jäkligt nice ut, brydde sig inte om att det låg på en bergstopp och att man inte kunnat dra runt en barnvagn ens om man försökte, man sov ut, njöt av en låååång frukost, lade sig vid poolen och doppade sig när man blev för varm, läste böcker, magasin, lyssna på musik, besökte spa:t, tränade, beställde en drink, sola lite mer tills solen nästan började gå ner. Duschade och tog det lugnt, åt låååång middag med vin, drinkar, satt kvar och pratade, lade sig sent. Man hade ju sovmorgon.

Nu: man kör charter, barnfamiljens bästa resekompis! Och inte för lång flygtid gärna. Direktflyg vill man ju absolut ha! Barnvänligt, transfer till hotell, all inclusive – så praktiskt med ”gratis” mellanmål hela dagen. Charter ftw! Bagaget är fyllt av extrakläder till Frans, ett paket blöjor kan vara smidigt så man slipper springa och köpa det så fort man landat, badblöjor och just det: en barnvagn. Barnpool är extremt viktigt! Prio ett faktiskt. Väl på plats så vaknar man när Frans vaknar, ibland innan frukosten ens öppnat, inväntar den och är där först (med resten av alla barnfamiljer) när man är inne i restaurangen gäller det att vara organiserad. En får fixa bord och barnstol medan den andra snabbt scannar frukostbordet: ägg, yoghurt och en macka, sedan går man i omgångar och hämtar sin egen frukost. När man är lite mer än halvvägs klar tröttnat Frans och man har då två val: äta snabbt och gå eller ta upp leksaker alternativt mobiltelefonen. Vi brukar köra alternativ två. Efter frukost är det insmorning och ombyte och inte att för glömma: packning av poolväska. Blöjor, ombyte, leksaker… sedan poolbad och när vi inte badar gäller det att hålla koll på Frans så att han inte gör det han allra helst vill göra: springa fram och hoppa ner i poolen. Att han inte kan simma ser han icke som ett hinder. Lunchen äts tidigt, ja när restaurangen öppnar kan man säga. Samma rutin här. Plocka mat till Frans och sedan passa på att äta tills han tröttnar och sedan underhålla för att kunna avsluta måltiden. Efter lunch och den för oss, efterlängtade vilan blir det en sväng till lekrummet, titta på när Frans river runt bland alla leksaker och försöka hindra honom från att inte ta andras saker samt trösta när någon annan tar det han leker med. Bad två med ytterligare insmorning av solkräm. Eventuellt kan han sitta och underhålla sig lite i skuggan men helst vill han utforska, klättra i trappan eller bara gå så långt och snabbt han kan. Upp på rummet och duscha och vänta på att middagens ska serveras. Hänga på balkongen och vill man ta en eftermiddagsdrink är det leksaker med aktivt deltagande eller mobil som gäller. Dags för middag och det är såklart först mat till Frans, därefter åt oss. När klockan är cirka 20.00 och vi ätit klart går vi upp på rummet, det är både kallt och mörkt vid det här laget. Borstar tänderna på Frans och nattar honom innan 21.00, ibland somnar man själv för natten, ibland inte. Lika bra att somna dock, imorgon är ju en ny, tidig dag.

Det är såklart väldigt mycket roligt med att få åka med sitt/sina barn men den där totala avkopplingen är kanske inget som hör barnsemestern till…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>