20150208-213724.jpg

Resa med barn (i det här fallet en 1-åring)

Resetips när man har sällskap av små barn verkar ju vara ett populärt ämne. Har ju själv googlat runt inför våra resor… Här är några grejer som kanske kan räknas som tips:

Bokning:
– vi bokade resan via Fritidsresor för cirka en månad innan det var dags för avfärd. Valde ett hotell som inte var ett klassiskt barnhotell (sunwing resort, blue village och allt vad de heter) eftersom Frans är för liten för att riktigt uppskatta Bamseklubbar och liknande gruppaktiviteter. Och vi är för gamla för att uppskatta det… Hotellet var mer ett vuxenhotell men barn var ”välkomna” (mer än välkomna visade det sig på plats) och det fanns grym barnpool, barnmeny i restaurangen och superfint lekrum. Barnpoolen var dock inte i skugga vilket såklart hade varit grymt men det funkade ändå. Vi badade Frans i den vanliga poolen och bar då på honom. Det som kändes lite barnovänligt var alla trappor och backar. Men vardagsmotionen var den enda träningen så det var kanske lika bra…

Ta med:
Förutom eventuell mat så är vagn såklart ett måste. Vi köpte ju en sulky från Chicco som var helt grym. Lätt att fälla ihop och superlätt. Hjulen är sannerligen inte anpassade för snö men det spelar ingen roll om man inte ska till alperna. Frans sov i den dagligen då den gick att fälla till helt liggande läge. Vi köpte en påse som vi packade in vagnen i på Arlanda, glömde dock spara påsen och fick plasta in den påvägen hem men det gick jättebra. Vi skippade faktiskt bilbarnstol och levde farligt de gånger vi åkte taxi. Babyskydd hade varit smidigt om Frans var yngre… Hade ingen resesäng med oss men fick låna en på hotellet.
Vi hade med alldeles för mycket kläder till Frans men det gjorde inget. Hellre för mycket än för lite… Ngt tvättmedel hade varit bra att ha med sig. Vi lämnade in tvätt två gånger med jäklar vad kläderna STANK tvättmedel efter det… Hade även med näsdroppar, Alvedon, myggmedel och så vidare. Frans fick en del myggbett men verkade inte må dåligt av det. Inget kliande med andra ord. Myggnätet hjälpte säkert en del liksom myggsprayen. Hade behövt ett bättre solkydd på vagnen då Frans ben ofta stack ut när vi gick runt. Skärmen på vagnen var såpass liten men visst, något skyddade den såklart, mest ansiktet. Tog även med egen duschtvål till Frans men den stora faran var såklart att vi inte hade bilbarnstolen med oss… Får nästan lite ångest nu när jag tänker på det. Hade någonting hänt hade man ju knappast funnit någon tröst i ”alla åker ju utan bilbarnstol här…”

Barnmat i Thailand:
Jag var lite osäker på om vi skulle ta med mat eller inte men efter lite efterforskning bestämde vi oss för att släpa med oss mat för i princip hela perioden. Sååå glad för det. Om man är i Phuket eller Krabi där det är mycket hotell och butiker kan man säkert köpa barnmat men där vi var fanns ingenting! För barn alltså. Småpaket med blöjor men inget annat. Köpte fried rice till Frans någon dag och även bananpannkaka. Det slank ner.
Vi tog med två paket blöjor vilket räckte för två veckor (köpte ett extra litet paket på sjukhuset eftersom vi inte hade så många med oss och fick veta att vi skulle övernatta.) Vi fick vattentäta blöjor på hotellet men det är ett tips att ta med om ni planerar bad… Kan vara svårt att hitta på plats och är ofta ganska dyrt.
Tog med två paket gröt. Ett tog vi hem oöppnat. Hade även med oss två tetravälling för flygresan (Frans dricker inte välling annars men fick vid start och landning (och sov så sjukt bra efter det!)
Vi hade med 27 barnmatsburkar men det funkade eftersom vi kunde checka in tre stora bagage plus barnvagn gratis (en positiv grej med charter) samt ett gäng smoothies, majskrokar, minipaket med russin och vattenflaska. Vi tog bara med EN. Dumt, hade varit bra med två, helst tre. Hade med oss grötskål och sked på flyget samt mått för gröten men på hotellet och restaurangerna lånade vi de grejerna.

Underhållning på flyget:
Att resa långt med en 1-åring kan gå hur som helst. Jag är glad att vi var två, jag och Fredrik alltså. Frans sov i mitt knä och sedan var Fredrik den som var mest aktiv då Frans ville röra på sig. Vi hade med en ljudbok med musik som F älskar! Några leksaker, mobilen (tips att ladda ner något innan då man inte har internet i luften) vi fick även en Bamsetidning på planet som Frans slet sönder med glädje. Fanns också tv-skärmar på sätesryggen så vi kunde se barnfilm, lyssna på musik och spela spel. Fick dock använda Fredriks hörlurar för de små som man får kan ju inte Frans ha i sina miniöron.

Jag tror det viktigaste är att man anstränger sig för att underhålla barnen. Gå runt med dem, låta dem stå på golvet, titta ut genom fönstret osv. Det är klart de får panik av att sitta stilla i 11 timmar. Om de är supergnälliga tycker jag även att det är heeelt okej att muta med mat. Folk blir ju galna på ledsna barn på flyg och därmed även på föräldrarna. Jag störde mig på föräldrar som inte hördes när deras barn skrek non-stop. Man kan liksom inte bara sätta i hörlurarna och chilla. De resorna får man vänta med tills dess att barnen är större. Sen kanske inget hjälper om barnet har ont i öronen eller är supertrötta men man måste ju försöka!

Rutiner:
Vi ville få rutiner för Frans trots att vi var på semester och lyckades efter ett par dagar. Så skönt! Vi kunde sola och bada medan han sov och sen lekte vi i lekrummet typ varje dag när solen var som värst. Frans badade också en hel del. Men vi försökte hålla honom undan solen och körde UV-dräkt i poolen. Hade en solkräm men det kändes onödigt att han skulle vara i solen så mycket så vi använde inte dem utan körde helt enkelt på skugga och kläder. Han har fått lite solbränna dock… Han vägrade solglasögon men keps fungerade.

Värmen:
Frans vaknade ofta alldeles våt av av svett trots att vagnen aldrig stod i solen. Vi tog på honom linne eller t-shirt och matchade med blöja. Shorts hade han bara när vi var på något finare ställe. Vi fläktade på honom i vagnen och baddade med blöt handduk. Kändes inte som han blev slö av värmen som jag trott. Däremot blev han slö av RS-viruset… Försökte få honom att dricka mycket vatten bland annat med sugrör men även fruktshakes på restauranger. De var populära kan jag lova. Likaså minibananerna.

Sjukdom utomlands:
Tyvärr fick vi ju erfara hur det är att ha ett sjukt barn utomlands. Ett tips är att ta med pass om ni måste åka in till sjukhuset. Det glömde såklart vi. Vi skämtade om att vi har så dålig koll på mycket men det är egentligen mer fakta än skämt. Det löser sig dock alltid. Ett annat tips är att ha koll på vad er försäkring täcker. Och vilken försäkring ni har. Eller så vet folk sådant och det är bara jag och Fredrik som måste kolla upp det på plats. Ett sånt där servicekort är också bra att ha med sig, det hade vi inte heller men jag laddade ner ett till mobilen på sjukhuset.
Natten vi tillbringade på sjukhuset skulle ha kostat ca 40 000 bath (10 000 kronor) men försäkringen täckte precis allt! Så fantastiskt. Sjukhuset vill dock gärna att man stannar en extra natt eftersom de tjänar så mycket på turisterna… Inte konstigt med den nattaxan. Vid frågor kan man alltid ringa SOS internationals kontor i Danmark. Så bra service och hjälp! Vi hade ingen försäkring via Fritidsresor men det behövdes inte eftersom vi hade ”rätt” hemförsäkring. Hade man haft Fritidsresors egen försäkring hade man typ fått en läkare till hotellet utan att behöva betala för det. Vi valde ju dock att åka in till sjukhuset och kolla.

Slutligen vill jag bara tillägga att Thailand är grymt med barn. Thailändarna (sorry nu drar jag alla över en kam) är såå gulliga mot barn och vill leka och prata hela tiden. Man kände aldrig att man var i vägen eller jobbig och sen är det ju grymt att man kan köpa perfekta mellanmål i form av svalkande fruitshakes och färsk frukt för nästan inga pengar alls.

Skulle verkligen rekommendera att åka ut och resa med barn men om du bara har ångest över det och nojjar så vänta! Det blir ingen rolig semester om man går runt och oroar sig hela tiden. Sen är det inte bara avkoppling och spontana kvällsdopp i havet som gäller men det är okej. Lekrum och barnpool kan också vara kul, tro det eller ej.
Ett fräscht hotell (man hänger ofta en del på rummet/hotellet när man har småbarn, vi gjorde det i alla fall) ett barnvänlig resmål (typ Thailand eller Miami som är min favorit) samt charter (supersmidigt och folk man kan ringa på plats om något händer) är dock tre grejer jag ser stora fördelar med. Men det är klart att man ska göra det som känns bra en.
20150208-211406.jpg

20150208-211602.jpg

20150208-211708.jpg

20150208-211736.jpg

20150208-211835.jpg

2 reaktioner till “Resa med barn (i det här fallet en 1-åring)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>