Recept: Smörgåstårta

  Nationalsdagstårta.

Fick ju som sagt hem en smörgåstårta från Polarbröd för ett tag sedan. Tyckte den var jättegod och tänkte därför lägga ut receptet, skulle gärna baka en idag men får se hur Fredrik mår… Kanske en halv i så fall för den förra orkade vi inte äta upp, Frans åt nämligen bara bröder trots att han sölar både ägg och avokado. Så rädd för att testa ny mat nu för tiden. Men bröder va väldigt gott! Typ Hönökaka som jag typ är uppväxt på. (Bodde ju nära fabriken, och ön Hönö också för den delen, då jag växte upp)

Här är i alla fall receptet. En sak jag skulle göra annorlunda är att addera rökt lax och färska räkor och lägga på toppen, eventuellt lite klickar med majonnäs också, då hade tårtan blivit ännu godare tror jag. Visserligen är det väldigt bra med en vegetarisk tårta också… Men om man bara ska tänka på smak så hade lax och räkor varit pricken över i. Brödet var i alla fall supergott, det tyckte ju till och med Frans.

SMÖRGÅSTÅRTA:
Fyllning 1: Koka äggen i 8 minuter och spola det kallt. Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.

Fyllning 3 (ska stå längre än fyllning två därför gör vi den först): Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet. Skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.
Fyllning 2: Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.
Topping: Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare. Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.
Montering: Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd. Toppa med ett till polarbröd och bred på fyllning 2. Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3. Toppa med den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.
Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.
Topping: Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen. Lägg även ut sockerärterna och rödlöken. Fördela rädisorna över tårtan. Strö över hackad gräslök och krasse över allt. Strö över solroskärnorna och sesamfrön. På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar. Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!

INGREDIENSER

8-10 personer

8 st Polarbröd Jubileumskaka

Fyllning 1:

1,5 dl crème fraiche

2 ägg

2 tsk dijonsenap

3 msk smörgåskrasse

1 tsk citronsaft

Salt och peppra

Fyllning 2:

2 avokado

1 tsk citronsaft

3 msk crème fraiche

1 liten rödlök

Salt och peppar

Fyllning 3:

1,5 dl crème fraiche

4 msk färskriven pepparrot

3 msk hackad dill

½ gurka

Salt och peppar

Topping:

½ dl crème fraiche

200 g naturell färskost

Salt och peppar

10 tunna gurkremsor

10 st sockerärter

6-8 rädisor

1 rödlök

2 msk krasse

2 msk gräslök

Några droppar god olivolja

Rivet skal från en halv citron

Blomblad från ätbara blommor, tex violer

1 msk rostade solrosfrön

1 msk svarta sesamfrön

Fröknäcke

Ingredienserna. Förutom dessa behövde man olivolja, vatten och flingsalt.  


Idag har jag bakat fröknäcke efter ett recept på Angelicas blogg. Har ätit det hos henne ett par gånger och det är SÅ gott! Mitt blev också helt ok men glömde ta tiden på 55 minuter så jag fick höfta lite och tillslut blev det ”knäckigt”. Angelica skickade en bild på sig själv när hon åt sitt bröd och så fort jag tagit ut mitt skickade jag en bild tillbaka. Tyvärr var det fortfarande varmt så jag brände mig på tungan. Men vilken fantastisk bild! Så worth it!

Såhär gjorde jag: (jag dubblade dock satsen för att göra mycket på en gång, jag vet ju att jag gillar det så tänkte effektivisera…)

Ingredienser:
2 dl rismjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
3/4 dl solrosfrön
1/4 dl pumpafrön
2,5 dl kokande vatten
1/2 dl olivolja
Lite flingsalt

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Lägg mixen på ett bakplåtspapper och kavla sedan ut degen så den blir platt. Ett supertips är att lägga ett bakplåtspapper på degen då du kavlar för att få det tunt utan kladd. Strössla flingsalt över och grädda i ugnen i 55 minuter.

Gårkvällens middag

  
Gjorde fishtacos igår, såå gott! Det är superlätt också: doppa torskfilé i mjöl, ägg och sen panko och stek i olja. Servera i tortillabröd med koriander, guacamole, picklad rödlök och majs. Supersmarrigt!

Idag har jag gått på stan heeeela dagen och lånat kläder på olika presskontor. Från tidig morgon till sen kväll. Eller okej 15.30. Så trött nu men nu är jag påväg att hämta Frans, lite sen, men ändå.

Rawfood-bollar (godis för barn)

  
Bakade rawfoodbollar idag och Frans älskade dem! De är verkligen superglidare och jätteenkla att göra. De innehåller ju en del nötter men Frans har ätit nötter flera gånger och verkar inte reagera på det.

Här är recept:

1,5 dl mandlar 

2 dl cashewnötter

12 dadlar (utan kärnor)

3 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

1 dl kakao

3 msk vatten 

1 msk kallt kaffe

Lite salt (om man vill)

Kokosflingor (jag hällde ner i smeten och rullade sedan bollarna i det. Love kokos!)

Frans älskade det som sagt!

 

Middagstips: Lab gai

  Idag lagade vi Lab gai till middag. Så enkelt, gott, nyttigt och billigt!

Vi köpte dock krav-märkt kycklingfilé så gratis blev det inte åndå. MEN gott blev det!

Allt du behöver är kyckling som du finhackar. Hacka ner en chili och en stor vitlöksklyfta och stek i olivolja, tillsätt kycklingbitarna. Hacka sedan ner en rödlök, 1 matsked fisksås, lite chiliflakes och nästan en hel kruka koriander (man ska egentligen ha mynta också men det skippade vi)

Sen steker du allt och äter tillsammans med ris och lime. Supergott, verkligen!  

Raw food-godis: snickers och bounty

IMG_1643.JPG

Tyvärr inte BÄSTA bilden men ni fattar… Så himla gott!

Okej, här kommer recepten på raw food-godiset jag gjorde förra veckan. Det är dock liiite fusk då jag smälte färdig 70-procentlig choklad pga orkade inte göra egen choklad på kokosolja och kakao. Jag testade faktiskt men oljan måste varit för ”lös”, den brukar ju vara mer som en paste i kalla Sverige men den hade väl stått för nära spisen, vad vet jag…, SÅ det blev bara en rinnande chokladsås som smakade typ fett. Inte perfekt med andra ord. Det enda som hade gjort godiset ännu godare hade varit ljus choklad istället för mörk. Men någon måtta på fuskandet får det vara…

Snickers: (1 stor, 4 mellan eller 8 små)

”Nougatkräm”

1 dl mandelsmör

0.5 msk agavesirap

1 msk kokosmjöl

”Kolafyllning”

12 färska dadlar utan kärnor

0.5 dl vatten

Några flingor havssalt

1 tsk äkta vaniljpulver

1 msk smält kokosolja

0.5 dl hackade jordnötter (eller andra nötter om du vill det…)

Chokladöverdrag:

100 g mörk choklad, 70% (jag använde mindre, snarare 50 g)

– Blanda mandelsmör, agavesorap och kokosmjöl i en skål.

– Tryck ut degen på en skärbräda som du klär med bakplåtspapper. Gör en stor eller flera små, biten/bitarna ska vara ca 1 cm tjock. Ställ in i fyren medan du gör nästa fyllning.

– Mixa dadlar, salt, vanilj, kokosolja och vatten (du behöver inte ta allt vatten på en gång…) tills det blir en jämn kräm utan bitar. Den ska vara god och krämig, inte för ringning. Tillsätt vatten om det behövs, den ska ju inte vara för fast heller.

– Ta ut nougatlagret ur frysen och bred ut karamellagret ovanpå.

– Häll på jordnötterna och tryck gärna ner dem lätt i karamellsmeten.

– Låt stelna i frysen i cirka 30 minuter.

– Bryt chokladen och smält den tillsammans med lite kokosolja i en kastrull eller över varmbad.

– Doppa godiset i den smälta chokladen eller gör som jag och häll choklad över. Jag ville inte ha för mycket choklad på. Min Snickers blev som en stor kaka som vi skurit bitar från men du kan som sagt välja att göra mindre bitar också.

 

Bounty: (4 stycken)

1,5 del riven kokos

2 msk kokosolja

0,5-1 msk honung

1 msk vatten

0.5 tsk äkta vaniljpulver

Nypa havssalt

100 g mörk choklad, 70% (jag använde mindre, snarare 50 g)

– Blanda kokos, kokosolja, honung, vatten, vanilj och salt.

– Låt blandningen via i cirka 10 minuter.

– Forma blandningen till 4 bitar på en skärbräda klädd i bakplåtspapper.

– Ställ i frysen i 20 minuter

– Bryt chokladen och smält över varmbad.

– Doppa bitarna i den smälta chokladen.

Jag skippade saltet förutom på jordnötterna i Snickersen (pga detoxen som innebar inget salt…) och använde enbart ekologiska ingredienser men det är såklart en smaksak. Ta det som finns hemma. Hoppas du kommer gilla det!

 

 

Meat free Sunday

  

Idag testade jag ett nytt recept. Vegetariskt, snabbt och jätteenkelt! Fredriks kommentar: det här var nog det godaste du lagat! Hm, vet inte det men det var gott. Vi äter ganska ofta vegetarisk mat men om man verkligen vill äta kött så tycker jag att ”meat free monday” är en bra grej. Här kommer ett recept inför imorgon helt enkelt:

Du behöver för 4 personer:

Cirka 12 småmorötter (vanliga fungerar också om du delar dem i stavar)

Cirka 1/2 l svamp (jag körde champinjoner, ostronskivling och shitake)

En näve bönor

1 salladslök

1 tsk riven ingefära

Sesamfrön

4 msk olja (jag använde rapsolja)

2 msk soja

2 msk risvinäger 

Ingefära

Jasminris

Salt och peppar 

Sätt ugnen på 200 grader, jag fick dock sätta på ”grill” och 230 grader efter ett tag för att det skulle bli någon färg) lägg morötterna i en ugnssäker form och häll på två matskedar olja. Sätt in dem i ugnen i 5-6 minuter. 

Sätt på riset. Riv isär och hacka svampen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och ställ dem åt sidan. Blanda svampblandningen och bönorna med morötterna, salta och  peppra med färsk svartpeppar och sätt in formen i ytterligare 6-8 minuter. 

Blanda resterande olja (2 msk), risvinäger och soja. Riv ner ingefära i en skål och blanda.

När grönsakerna är klara i ugnen låt dem svalan en liten stund och häll sedan på dressingen. Servera med ris och garnera med rostade sesamfrön och salladslök.

Så gott!

Hittade receptet i den här fina bloggen (har ändrat lite småsaker bara) Allt är vegetariskt och ser sååå gott ut. Jag är ju inget fan av fetaost och permesan som hon ofta använder men sånt går ju alltid att skippa eller byta ut.

En super(god)smoothie





Häromveckan drack jag en så himla god smoothie på Urban deli och idag köpte hem ingredienserna och gjorde en egen. Den blev såå god, du måste testa!

Du behöver:

1 banan

1 pressad apelsin (eller färdig apelsinjuice) 

Jordgubbar (jag blandade frysta och färska)

Turkisk yoghurt

Torkade tranbär

Solrosfrön och linfrö 

Blanda allt lite på måfå (det gjort jag) i en mixer. Klart!

Frans äskade den. Anledningen till att han har tårar på kinderna här på sista bilden är att han blev SÅ ledsen när hans smoothie var slut. Så han grät tills han fick smaka på min. Sen surade han och har egentligen inte slutat sedan dess… Jag tror han är lite sjuk faktiskt. Halsont är min gissning för han dreglar och vill inte äta så mycket. Smoothie är det enda som fungerat bra. Får se… Om han är sjuk blir det Fredriks första VAB-dag imorgon. Ställa in min plåtning med fyra SOLO-läsare går liksom inte…