Raw food-godis: snickers och bounty

IMG_1643.JPG

Tyvärr inte BÄSTA bilden men ni fattar… Så himla gott!

Okej, här kommer recepten på raw food-godiset jag gjorde förra veckan. Det är dock liiite fusk då jag smälte färdig 70-procentlig choklad pga orkade inte göra egen choklad på kokosolja och kakao. Jag testade faktiskt men oljan måste varit för ”lös”, den brukar ju vara mer som en paste i kalla Sverige men den hade väl stått för nära spisen, vad vet jag…, SÅ det blev bara en rinnande chokladsås som smakade typ fett. Inte perfekt med andra ord. Det enda som hade gjort godiset ännu godare hade varit ljus choklad istället för mörk. Men någon måtta på fuskandet får det vara…

Snickers: (1 stor, 4 mellan eller 8 små)

”Nougatkräm”

1 dl mandelsmör

0.5 msk agavesirap

1 msk kokosmjöl

”Kolafyllning”

12 färska dadlar utan kärnor

0.5 dl vatten

Några flingor havssalt

1 tsk äkta vaniljpulver

1 msk smält kokosolja

0.5 dl hackade jordnötter (eller andra nötter om du vill det…)

Chokladöverdrag:

100 g mörk choklad, 70% (jag använde mindre, snarare 50 g)

– Blanda mandelsmör, agavesorap och kokosmjöl i en skål.

– Tryck ut degen på en skärbräda som du klär med bakplåtspapper. Gör en stor eller flera små, biten/bitarna ska vara ca 1 cm tjock. Ställ in i fyren medan du gör nästa fyllning.

– Mixa dadlar, salt, vanilj, kokosolja och vatten (du behöver inte ta allt vatten på en gång…) tills det blir en jämn kräm utan bitar. Den ska vara god och krämig, inte för ringning. Tillsätt vatten om det behövs, den ska ju inte vara för fast heller.

– Ta ut nougatlagret ur frysen och bred ut karamellagret ovanpå.

– Häll på jordnötterna och tryck gärna ner dem lätt i karamellsmeten.

– Låt stelna i frysen i cirka 30 minuter.

– Bryt chokladen och smält den tillsammans med lite kokosolja i en kastrull eller över varmbad.

– Doppa godiset i den smälta chokladen eller gör som jag och häll choklad över. Jag ville inte ha för mycket choklad på. Min Snickers blev som en stor kaka som vi skurit bitar från men du kan som sagt välja att göra mindre bitar också.

 

Bounty: (4 stycken)

1,5 del riven kokos

2 msk kokosolja

0,5-1 msk honung

1 msk vatten

0.5 tsk äkta vaniljpulver

Nypa havssalt

100 g mörk choklad, 70% (jag använde mindre, snarare 50 g)

– Blanda kokos, kokosolja, honung, vatten, vanilj och salt.

– Låt blandningen via i cirka 10 minuter.

– Forma blandningen till 4 bitar på en skärbräda klädd i bakplåtspapper.

– Ställ i frysen i 20 minuter

– Bryt chokladen och smält över varmbad.

– Doppa bitarna i den smälta chokladen.

Jag skippade saltet förutom på jordnötterna i Snickersen (pga detoxen som innebar inget salt…) och använde enbart ekologiska ingredienser men det är såklart en smaksak. Ta det som finns hemma. Hoppas du kommer gilla det!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>