Rätten till planerat kejsarsnitt

  
Skrev den här texten förut och publicerade en del på min Instagram och Facebook. Bloggen får dock den okortade versionen. Här är den:

Den 10 december 2013 föddes Frans med planerat kejsarsnitt. Varför? För att jag verkligen inte ville föda vaginalt. Vi kan kalla det förlossningsfobi. ”Men hur kan du vara så rädd för något du aldrig gjort?” kanske du tänker. Ja, varför hoppar vuxna människor upp på en stol och skriker när de ser en liten spindel kravla över golvet, tänker jag. Fobier är inte alltid logiska men inte mindre verkliga för det. 

Det är idag ingen självklarhet att en kvinna ska få planerat kejsarsnitt och därmed vara med och bestämma hur hon vill föda sitt barn. Kvinnor har fött barn i alla tider är ett argument jag ofta hörde under graviditeten. Jag vet det, men tycker inte att det är en anledning till att det måste vara så för all framtid. Jag vet också att kvinnor dött och fått problem efter förlossningar precis lika länge. Ingen förlossning, oavsett om den sker via snitt eller vaginalt, är riskfri, så är det bara.

När det kommer till ämnet förlossning är det tyvärr inte ”min kropp, mitt val” som gäller. Man skulle tycka att det verkligen är ett tillfälle då den klassikern passar in alldeles ypperligt men nej. Jag tycker att det är hemskt att en del kvinnor har ångest under hela graviditeten och att vissa till och med väljer att avstå barn pga förlossningsrädsla. Jag tycker det är hemskt att vi som vill ha planerat kejsarsnitt får rådet att under mötet med läkaren ”spela labil och desperat: skrik och gått hysteriskt” om vi inte direkt blir beviljade ett snitt. Jag har aldrig velat föda barn och hade inte heller gjort det om planerat snitt inte fanns som alternativ. Eller okej, eftersom min graviditet var lite av mitt livs största ”Oops!” (Ungefär som när en modebloggare köpt en dyr väska och delar inköpet i sociala medier…) så jag är otroligt tacksam över att alternativet fanns. Hade behövt rejält med terapi och varit så sjukt ofokuserad på allt förutom just förlossningen annars. Vecko-appen hade inte varit spännande utan mer än påminnelse om det som väntade… Tyvärr finns inte alternativet för alla. Var man bor och vilken läkare man träffar kan vara direkt avgörande.
Jag vill påpeka att jag tycker att information är superviktigt! Oavsett hur man planerat att föda är det bra att vara insatt och påläst. Jag tycker inte att kejsarsnitt är något som ska delas ut till höger och vänster MEN om kvinnan i fråga har gjort sin research och ändå känner att planerat snitt är det hon vill ha, ja då tycker jag att hon ska få det utan att behöva ”spela labil och desperat, skrika och gråta hysterisk”.

Ikväll på Opinion live pratas det om just planerade snitt och jag kan motargumenten: belastning för sjukvården, kostsamt och en risk för både mamma och barn. Jag vet dock att Vanja Wikström kommer ta upp en massa bra och viktiga argument till varför vi kvinnor faktiskt ska få vara med och påverka hur just vår förlossning ska se ut. Missa inte Opinon live på SVT klockan 22.00!

En viktig sak att komma ihåg är att alla är olika och så även när det kommer till förlossning. Det tycker jag är något att ta hänsyn till.

En reaktion till “Rätten till planerat kejsarsnitt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>