motverka gulsot

PKU-test, gulsot och vägning

Igår var vi tillbaka på BB Stockholm för att väga Frans och göra det så kallade PKU-testet. Vad det senare är vet jag inte riktigt om jag ska vara ärlig. Och läkaren som gjorde testat kunde faktiskt inte heller svara. Lite märkligt. Det har att göra med ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar och enligt informationslappen kan proverna komma att användas i etiskt godkända tester i framtiden. Vad nu det innebär? Jag skulle gissa på att BB Stockholm får någon ekonomisk ersättning för att göra de här testerna men som förälder har man rätt att tacka nej. Dock måste man skicka in en speciell nej-talong och jag vet inte, jag personligen kände inte att det var någon stor grej egentligen. Blev dock lite nervös när själva tetstet skulle göras. Förr i tiden stack de i hälen (aj!) och tryckte ut blod för att göra blodavtryck på fyra uppmärkta cirklar på ett papper, det krävdes alltså inte bara en droppe utan lite mer. Jag trodde att de numera tog i handen men nu sa läkaren att hon skulle hitta ett blodkärl i huvudet och ta provet därifrån. Jag är inte rädd för nålar när det handlar om mig själv men att sticka in en nål i Frans minihuvud och tappa upp en tesked blod kändes inte så kul. Lyckligtvis hittade hon inget kärl som var tillräckligt synligt så det blev handen. För att bedöva (vilseleda) Frans sprutade hon in sockervatten i munnen på honom och jag höll hans händer och lät honom suga på mitt lillfinger tills allt var klart. Han grät inte utan låg bara där helt tyst. Så duktigt! Hade han vart äldre och brytt sig hade han fått både leksak och glass!

De testade även för gulsot för typ tredje gången. Värdet var upp på 230 så det hade ökat men det är tydligen vid 250 som det anses ”allvarligt”. Jag vet inte vad det är för värden hit och dit som gäller men jag är glad att det var okej. Men som sagt, det hade ökat så läkaren rekommenderade dagsljus. Man bara jaha: ska vi åka till Thailand då eller? Här finns det ju knappt något värt att kalla dagsljus för tillfället. Fredrik hänger dock en del vid fönstret för säkerhetsskull.

Slutligen blev det en vägning och Frans har gått ner cirka 200 gram sedan födseln. Det beror på att han levt på råmjölk i några dagar, nu när den riktiga mjölken är här har han antagligen börjat gå upp. Läkaren sa att nästan alla bebisar gå ner i början men så länge de inte förlorar mer än 10% av sin kroppsvikt är det ingen fara. Jag har en kompis vars bebis gick ner 15 %. Han fick inte i sig mjölken, stackarn…

Och apropå förlossningsberättelsen: Den är påväg! Men varje gång jag ska skriva är det någon som skriker, börjar suga på sin hand för att demonstrera att han är hungrig eller så låter det som ett mindre fyverkeri och en blöja måste kastas och en ny sättas på… hann ju visserligen skriva det här inlägget men det andra är på g!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>