ff

”När vi får barn…”

Idag har jag varit på stan, åt lunch med Fredrik och John på Sturebadet och sedan åkte jag ner till jobbet. Det tog för evigt eftersom tvärbanan inte gick och jag fick åka tillbaka till Söder för att ta en överfylld buss ner till Hammarby sjöstad. Folk blir så himla trevlig i kollektivtrafiken när det är något som inte fungerar. Verkligen. Så himla härlig stämning på buss 74 idag!

Kom hem sent, runt 19.30 och Frans sov redan. Men tro inte att jag inte fick chansen att säga god natt för efter cirka en timma vaknade han och var ledsen och somnade inte om på ytterligare en timma. Sååå. Jag hann med rätt många: ”Godnatt, älskling sov nu!”. När han lugnat sig låg han jättelänge på sängen och bara tittade upp i taket, helt tyst och lugnt men utan att somna. Jag undrar verkligen vad han tänkte på…

Till slut somnade han och jag kunde läsa Angelicas blogg som jag inte hunnit läsa sedan igår. de uppdaterar ju typ hela tiden så missar man ett dygn missar man typ Alice första steg, ord, lägenhet… men hittade i alla fall ett inlägg om hur någon eller några störde sig på att Angelica skrev om ”nästa barn” och ”när Alice får syskon” eftersom det inte är någonting man ska ta för givet.

Jag fattar grejen, det är inte bara att skaffa barn och visst kan man ibland reagera på när folk sitter och pratar om det som en självklarhet att skaffa barn om tre år för då passar det liksom in i ens liv. Jag var dock en av de personerna under en ganska lång tid. Men egentligen. Vad gör det? Kan inte mitt gamla jag och de som vill få sitta där och säga: ”när jag får barn…” utan att någon ska ta det personligt? Om det sedan inte går och jag inte kan bli gravid, vem är det som kommer må dåligt? Jo, jag själv! Är det så att de som inte kan få barn inte unnar andra att få barn? Vill gärna inte tro det. Eller varför är det så extremt provocerande när någon säger så? Jag tycker absolut att man ska vara medveten om att det inte alltid blir som man tänkt sig när det kommer till barn och att bilda familj. Mest för att kunna hanterar det själv om något skulle gå fel, men inte för andras skull. Sen kanske jag inte skulle sitta och prata vitt och brett om hur superenkelt jag plötsligt blev på smällen när någon jag känner som jag vet försöker bli gravid sitter bredvid. Men så är det inte riktigt när man bloggar.

Inte säger vi till en liten tjej på förskolan som säger att hon ska ha två barn, en pojke och en flicka när hon blir stor att: ”du, det är inte bara att skaffa barn hur som helst, och vem säger att du kommer träffa en partner att skaffa barn med? det är det inte alla som gör! Och just det! Du får inte välja kön på barn om du tror det, du ska vara glad sålänge bebisen mår bra!”

Jag pratar ofta om diverse planer som om de redan inträffat: ”Vi ska åka utomlands över jul” eller ”När Fredrik kommer hem ska vi äta middag”. Ska man då säga: ”Vi ska åka utomlands över jul förutsatt att inget händer…” eller ”När Fredrik kommer hem ska vi äta middag. Ja, om han nu kommer hem…” alltid utgå från det värsta.

Jag tror att många skulle må bättre av att inte irritera sig på formuleringar som helt ärligt bara är ord. Det är klart att man inte VET att man kommer få barn, eller att man garanterat kommer få ett barn till bara för att det gick lätt en gång. Men ska man alltid behöva säga det på det sättet? Personligen tycker jag att det låter väldigt negativt. Jag tänker ofta ”om vi kan få ett barn till så hoppas jag att det kommer om ett par år” och ibland säger jag det på det sättet också men vissa gånger säger jag kanske ”tänk, när man har två barn, då kommer det nog bli jäkligt jobbigt”. Hur schysst är det då om någon skulle säga: ”om du nu får fler barn, ja…” Jag tror ingen menar något illa när man planerar och drömmer högt, jag tror inte någon ”tar saker för givet” för att medvetet såra en person som inte kan få barn. Jag gör i alla fall inte det. (Och verkligen inte A heller.)

Oj, nu blev det många citationstecken i det här inlägget men ibland krävs det ett gäng.

”Sov så gott” :)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>