nappflaska

Mjölkersättning och amning

De senaste två dagarna har vi gett Frans ersättning två gånger. Han vill ju som sagt äta hela tiden och han verkar aldrig bli riktigt mätt. Ibland men ofta måste jag mata honom i tre omgångar för att inte ska börja jaga bröst i luften och gråta. Inatt vaknade han och ville ha mat 02.30. 05.30 somnade jag och då låg han kvar vaken på Fredriks bröst. Vet inte hur många gånger jag ammade honom under de där tre timmarna, haha. Egentligen är det ju inte jobbigt det är mer det att jag är så sjukt trött och det gör det ju lite irriterande. Jag skulle ju inte sluta amma men vi har bestämt att vi ska byta ut en matning varje natt mot ersättning. Frans blir mätt betydligt snabbare och Fredrik kan hjälpa till att mata. Problemet nu när jag ammat så mycket och även pumpat ut är att mjölkproduktionen har ökat. Somnade inatt utan behåpaddet på mig och det blev en jättestor fläck på lakanet. Så deppigt. Så Fredrik bytte lakan medan jag bytte blöja.

Många frågar hur Frans sover på nätterna, alltså om han sover i sin egen säng eller mellan oss. Vi hade honom emellan oss i babynestet till en början. Ofta somnade han på Fredriks bröst (inte optimalt då bebisarna tydligen ska sova på rygg) eller på sidan bredvid mig efter att jag ammat liggandes. Sen lade vi babynestet i spjälsängen men det gick bara bra när han sov tungt, annars vaknade han och blev ledsen direkt eftersom han vill ligga nära, allra helst hud mot hud. Nu har vi placerat babynestet mellan mig och spjälsängen som står precis intill sängen. Det är ju ganska omysigt att ha honom mellan oss. För mig och Fredrik alltså. Man ska ju tänka på sin parrelation också och innan Frans kom hade jag aldrig lagt mig en meter från Fredrik och sovit. Möjligtvis om jag var arg över något. Haha. Jag vill att Frans ska vänja sig vid att kunna sova själv och inte vara totalberoende av oss. Samtidigt gillar jag att han vill sova nära eftersom det betyder att han känner sig trygg och förhoppningsvis tycker det är mysigt. Förresten hoppas jag att ni hade en jätteskön julafton! Vi firade ensamma här hemma. Jag, Fredrik och Frans. Frans farbror och faster var här på dagen och åt lunch men efter det hängde vi mest i soffan i mjukiskläder. Superskönt.

Nu har jag lite ont i huvudet, känner mig lätt febrig och är öm i vänster bröst. Hoppas inte det är mjölkstockning men om det vore det borde det kanske göra mycket mer ont? Nu är det mer ömt såsom det var när vi kom hem från sjukhuset och mjölken rann till på allvar. Bröstet är dessutom ganska knöligt. Läste att det skulle vara ett tecken på stockning så det kanske är på gång. Har ammat två gånger nu på kvällen (de senaste 2 timmarna) och lär göra det ytterligare en gång innan det är dags att sova så hoppas det blir bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>