IMG_0377.JPG

Mer amning #matanu

En sak jag inte riktigt funderat på innan jag själv fick barn var att det skulle kunna vara problem att amma på offentliga ställen. Överlag tänkte jag inte så mycket på amning och hade aldrig kunnat ana att det skulle vara ett såpass ”hett” ämne. Eftersom jag inte ammat som bebis har det aldrig blivit att jag och mamma pratat om amning eller att hon berättat om sina erfarenheter som hon under här fallet inte har. Jag tänkte väl innan att jag skulle amma när jag fick barn, det gjorde väl (och ville väl) alla mammor? Det var väl bara att ta fram bröstet och börja mata? Så är det såklart inte men jag hade ju ingen koll. Imorse var jag i Brunogallerian på Söder med ett gäng mammor och bebisar. Det är tidningen Mama som dragit igång kampanjen #matanu som ska göra det enklare för mammor att mata sina barn offentligt. Eller alltså underlätta så att det inte ska bli värsta grejen bara för att man måste amma sitt barn på en restaurang exempelvis. Eller mata överlag. Men jag skulle tro att det är just amningen som ibland kan väcka ”irritation”.

Jag kan förstå att man inte vill se nakna bröst var man än går men min erfarenhet av amning är att mammor överlag inte vill visa brösten utan bara göra sin bebis mätt och förhoppningsvis glad med lite käk. Det handlar inte om att flasha tuttarna för okända människor och hoppas på komplimanger om schyssta lökar eller snygg hylla. Ändå kan offentlig amning väcka så mycket irritation och det tycker jag är konstigt. Och synd. Om en mamma redan tycker att det är jobbigt att amma vad blir det då inte om hon dessutom ska oroa sig för att andra ska tycka att hon är äcklig, vulgär eller vad det nu är folk kan störa sig på… Jag har aldrig stört mig på att mammor ammat sina barn runt omkring mig när jag varit ute och ätit, ibland har jag stört mig på barn som springer runt och skriker alternativ bebisar som bara inte kan sluta gråta, men aldrig på just matningsmomentet. Egentligen är det väl bara bra att de äter för då kan de ju inte skrika (eller kan, kan de alltid, hehe) men oftast blir det lite lugnare när bebis och bröst får kontakt.

Så imorse satt vi där, ett tjugotal mammor med kids i olika storlekar och matade, vissa ammade, andra körde flaskan och vissa fejkmatade då bebisen sov och vägrade öppna munnen. Hahaha. Älskar det, bebisar som minsann inte vill äta bara för att det plötsligt passar mamman! Frans åt dock (otippat!) och var så peppad på mat att han inte kunde hålla sig och fick tjuvstarta lite innan fotograferingen startade. Sen när han var klar strax innan bilderna var färdigplåtade låg han och tittade upp på mig som han gör när han är mätt och belåten.

För ett år sedan hade jag aldrig tänkt tanken att medverka på ett sånt här event men jag tycker att det är en bra och viktig grej. Inga mammor ska behöva sitta hemma alternativt på en deppig toalett på en restaurang och mata för att de inte vill störa sin omgivning.

Så. #matanu (eller när din bebis blir hungrig!)

IMG_0384.JPG

IMG_0380.JPG

IMG_0381.JPG

IMG_0386.JPG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>