vit-jul

Men hopp om en vit jul

Att folk drack alkohol på julen var något jag förstod först i vuxen ålder. För mig och min familj har det liksom aldrig varit en festlig högtid i den bemärkelsen. På Nyår var det ju champagne vid 12-slaget, på Midsommar snaps, inte för att mina föräldrar någonsin drack det men det var ju ändå lite en grej med Midsommar. Nubbe med tillhörande visa, det hade man ju sett på TV om inte annat… Idag har jag insett att julen är en högtid då många passar på att festa till det ordentligt. Om man tar någon öl till maten eller lite vin på kvällen är för mig ingen big deal men sen har jag ju aldrig upplevt onyktra föräldrar på julafton heller (och inte någon annan dag heller för den delen…)

Att det finns så många barn som upplever julafton som något jobbigt och skrämmande på grund av att deras föräldrar inte har vett nog att skippa alkoholen eller åtminstone hålla intaget på en rimlig nivå, tycker jag är helt fruktansvärt! Julen är och ska förbli barnens högtid, inte ett fylleslag med Kalle anka i bakgrunden. Jag kan liksom inte ens föreställa mig hur ensam och ledsen man måste känna sig på julen då ens föräldrar super till, kanske till och med blir våldsamma och samtidigt ser man andra kompisars ”perfekta” jular på sociala medier…

Jag vill att Frans ska har glada minnen från sina julaftnar när han blir äldre: Öppna paket, kanske få någonting han önskat sig länge (glömmer ALDRIG när jag fick ett Nintendo!), god mat, julgodis, Kalle Anka, slappa kvällar i soffan… alla minnen som jag själv har. Vi har aldrig gjort massa grejer på jul, vi har aldrig åkt runt som tokar för att hinna med de olika måltiderna hos olika släktingar. Det har alltid varit mamma, pappa, Jenny och jag. Ibland farmor och farfar då de levde, ibland min faster och mina två kusiner men det har alltid varit lugnt och skönt, ingen hets. De senaste åren har vi firat själva, bara familjen och Fredrik har också varit med ett år. Vi känner ingen press på att laga det perfekta julbordet med 20 olika rätter och vi sitter inte i obekväma klänningar med inneskor och smink i soffan och kollar på ”Svensson svensson”. Personligen så älskar jag det och det är så jag vill ha det under de kommande jularna också även om jag inte riktigt vet hur och var vi ska fira i år…

En sak som jag dock vet är att varken jag eller Fredrik kommer vara fulla på julafton. Jag tycker att barn förtjänar en rolig jul! (och en rolig jul behöver inte betyda många och dyra leksaker!) Jag vill att Frans och alla andra barn ska få en  jul som känns precis sådär magisk som den gjorde när jag var liten. Om man inte kan sova kvällen innan ska det vara för att man är så förväntansfull inte för att man ligger och oroar sig för vad som komma ska… Jag önskar verkligen att alla föräldrar kunde skippa spriten och låta sina barn få en riktigt härlig jul!

Vill du hjälpa andra barn att få en trevligare jul utan alkohol? Läs mer och köp Miljonlotteriets Vit jul-lott på vitjul.se Pengarna går till att arrangera aktiviteter för barn under jullovet, helt fria från droger och alkohol. Det här är verkligen inget sponsrat inlägg på något sätt! Jag tycker bara att det är en otroligt viktig sak och jag hoppas du som läser bloggen håller med mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>