kontakt gravid

Vem kontaktar man när man är gravid?

När jag fått veta att jag var gravid ringde jag BB Stockholm för att skriva in mig. Visste inte var jag skulle ringa men efter lite googlande hittade jag numret och ringde. Kvinnan som förmodligen satt i receptionen var så extremt ohjälpsam och till och med otrevlig. Jag hade ju ingen aning om vad jag skulle göra och sa väl att jag var gravid och undrade var jag skulle göra härnäst. Hon hänvisade mig till BB Stockholm på Kungsholmen som inte hade haft öppet då jag ringde tidigare och när jag sa det svarade hon helt enkelt: ”Nä, då får du testa under telefontiden helt enkelt.” Bitch, tänkte jag och ringde Mamma Mia på Söder istället. Där har jag tagit min p-spruta och fått hjälp med minipiller så det borde kanske varit mitt självklara första val. Där var de hur som helst supertrevliga och jag fick tid, dock ganska långt senare. I vecka 12 tror jag att det var…

Väl på inskrivningen fick jag göra ett urinprov (tips! kissa inte precis innan besöket!) och blodprov för både Kub-testet och för att kolla blodsockerhalten. Blev dock ingen vägning så jag vet inte vad jag vägde, eller hur mycket jag gått upp sedan dess. Men alla värden såg bra ut. Det hela tog cirka 45 minuter och jag fick svara på massa frågor om hälsa, om jag rökte, tog droger och så vidare.

Barnmorskan frågade om jag ville göra ett fostervattenprov. Jag visste inte exakt vad det innebar så jag sa väl att ja, det kunde kanske vara bra?

Fostervattenprov gör man för att se om barnet har Down’s syndrom och man sticker då ner en nål genom hela magen och tydligen kan risken för missfall öka i samband med ingreppet. Eftersom jag inte är alltför gammal tyckte hon att jag skulle börja med ett Kub-test som ger en uppskattning på hur stor risk det är att bebisen har Downs. Därefter kan man ta ställning till fostervattenprovet. Kub-testet är som ett blodprov, de tog fyra rör med blod från min arm och resultatet skulle komma senare på det första ultraljudet i vecka 12. Jag vet att många har haft ångest gällande de här båda testerna och jag förstår varför. Vad gör man om svaret inte blir vad man hoppats på? Vill man ändå ha barnet eller skulle man göra en abort? Det är ju så svårt! Jag vet ärligt talat inte vad jag skulle göra… och jag är lycklig så länge jag slipper tänka på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>