efter-snittet-2

Hur känns det efter ett kejsarsnitt?

Har fått en del frågor om mitt kejsarsnitt. Har ju skrivit en förlossningsberättelse men tänkte skriva lite mer om hur det var efter själva ingreppet. Here it goes:

När Frans hade legat på mitt bröst ett tag och de sytt ihop mig fick jag rulla iväg till uppvaket. Jag mådde lite illa på grund av bedövningen och ville helst bara sova. Det gick dock inte, var trött men låg mest och vilade. Sköterskor kom och tog mitt blodtryck flera gånger och efter cirka 40 minuter kom Fredrik och Frans och jag fick amma för första gången. Jag hade ju (såklart) inte gjort det innan och var först lite nervös. Jag hade ju oroat mig för att amningen skulle bli svår. Men han tog bröstet och sög på. Här kom det ju som bäst råmjölk eftersom den vanliga mjölken kom först tre dagar senare. Men att Frans sög stimulerade ju mjölkproduktionen och råmjölken är tydligen meganyttig. Bra för immunförsvar och så vidare.

Jag hade inte alls ont i magen, var ju fortfarande bedövad och kände inte ens mina ben. Fick hjälp att lägga mig i en annan säng inne i vår rum på patienthotellet och låg sedan där fram till kvällen. När bedövningen började avta fick jag mer via dropp. Minns inte exakt hur många gånger de gav mig bedövningen på det sättet men tror det var två gånger. Sedan fick jag tabletter: Alvedon i kombination med Diclofenac. De här tabletterna fick jag flera gånger under min vistelse. De skulle tas vissa tider och jag kunde känna hur bedövningen började släppa ungefär en halvtimma till en timma innan det var dags att fylla på med bedövning.

mage-efter-kejsarsnitt mage-efter-kejsarsnitt-2

Magen samma kväll som kejsarsnittet gjordes.

På kvällen samma dag som snittet gjorts testade jag att stå upp för första gången. Hade inte varit på toaletten men de tog ut katetern någon gång under eftermiddagen. De sa att det kunde vara lite svårt att kissa ibörjan och första gången jag testade så kom det inget. Drack en hel del vatten och lite saft och senare på kvällen gick det bra! De vill helst att man ska kissa av sig själv ganska snart efteråt men det var inga problem. Det var bara första gången som det inte gick, det var som att man försökte kissa utan att vara det minsta kissnödig. Hur som helst. Jag testade att stå upp och det gick jättebra, tänkte att jag skulle känna mig yr efter att ha legat så länge men det gjorde jag inte. Det gick inte megasnabbt men jag kunde gå till toaletten och ta en sväng till köket och hämta dricka.

mage2

Magen 2 veckor efter snittet. Här hade jag tagit bort stripsen och hade endast kirurgtejp över ärret.

mage

Kejsarsnittet gjordes en tisdag (visste ni att det är den vanligaste dagen att föda barn på? Undrar varför…) och på fredagen fick jag åka hem. Jag kunde gå bra på sjukhuset, inte springa men det var inte som jag fick smyga fram heller. Det kändes inte något speciellt i magen. Vi tog taxi hem på fredagen och jag hade på mig mina gravidjeans. Använde dem ett bra tag efter förlossningen eftersom mina vanliga jeans skär in nästan precis på ärret. Kunde även gå upp för mina 8 trappor utan problem. Ingen smärta med andra ord. Hämtade inte ut mina starka värktabletter utan körde med alvedon lite sporadiskt. Tog på kvällarna och mornarna. Ibland under dagen också då jag skulle ut på stan eller liknande. Annars behövdes de faktiskt inte.

Hade även blivit varnad att det kunde vara smärtsamt att gå på toaletten efter snittet eftersom musklerna var uppskruna och igensydda, det var dock inte heller något problem. Kan dock berott på att jag hade bedövning i mig.

Magen var verkligen heeelt mjuk ibörjan. När jag tryckte på den sjönk handen ner som om det var en stor grop därinne. Nu har musklerna dock sakta men säkert kommit tillbaka. Är nog inte superstark i magen men den är i alla fall inte mjuk som en vattenballong längre. Den gick tillbaka relativt snabbt utan att jag behövt göra något. Jag har sannerligen inte bantat eller ens försökt tänka på att undvika onyttigheter sedan Frans kom. Jag är liksom mycket mer sugen på godis och sötsaker nu när jag ammar så jag äter det jag känner för! Och jag vill liksom inte hålla på att äta sallader för att gå ner i vikt. Allt tar sin tid. Hade jag haft massor av extra kilon hade jag kanske känt annorlunda. Nu tror jag att jag har gått ner alla kilon, känner mig visserligen inte speciellt fast men inte heller speciellt tjock. Har ju helt klart mindre muskler nu än för några månader sedan.

Jag väntade fem dagar med att plocka bort de små stripsen som satt över såret, väntade sedan sammanlagt två veckor innan jag tog bort resterande tejp och satte dit egen kirurgtejp. Den hade jag på i säkert ytterligare tre veckor för att vara på den säkra sidan. Bytte dock ut den ofta. Nu har jag bara ärret kvar och det syns inte så jättemycket. Det känns lite knöligt när man trycker på det och ända sedan operationen känns området precis runt om lite avdomnat. När jag kliade lite runt ärret kändes det knappt. Tydligen kan det bli så runt ett operationsärr. Jag har ju aldrig gjort något ingrepp tidigare så jag har inte så bra koll.

arr-efter-kejsarsnitt

 

Såhär ser magen ut idag. Ärret syns ju men oftast brukar trosorna sitta i den höjden. Drog ner dem lite nu för er skull…som ni ser är min så kallade hormonrand kvar, får se när den försvinner. Upp till 11 månader har jag hört men det löser sig med tiden. Ärret är rätt fint om jag får säga det själv.

 

Slutligen vill jag säga att kejsarsnittet var ett perfekt avslut på min graviditet. Är så nöjd och lycklig över att inte behövt föda vaginalt. Min gissning är att kejsarsnitt kommer öka ytterligare i framtiden. Tiderna förändras och den traditionella förlossningen behöver inte vara det rätta nu bara för att grottmänniskorna födde på det sättet. Jag kan tycka att det är spännande att höra om vänners förlossningar men oavsett hur nöjda de är med upplevelsen kan jag inte låta bli att föreställa mig dem i konstiga ställningar, skrikande som djur osv. Haha, vet att det inte alltid stämmer men jag gör det värre än vad det är eftersom det för mig är en skräck att föda barn naturligt. (vissa är rädda för ormar, spindlar och kackerlackor, förlossning är min fobi) Av den enkla anledningen är kejsarsnitt rätt för mig. Men alla ska göra precis det som känns bäst för dem, det är nog då det blir en så lyckad förlossning som bara möjligt.

efter-snitt

Avslutar med en familjebild, någon minut efter att Frans kommit ut och landat.

 

 

 

 

 

11 reaktioner till “Hur känns det efter ett kejsarsnitt?”

 1. Miranda: Jag vägde mig inte när jag fick veta att jag var gravid men samma dag som jag gjorde snittet vägde jag 76 kg. Tror jag gick upp ca 14 kg…trodde dock det var mindre för det kändes inte som jag blev så stor/tung. Hade rätt liten mage osv.

 2. Kul att läsa om dina upplevelser! Jag är själv gravid och är fullkomligt LIVRÄDD för kejsarsnitt. Villintevillintevillinte. Jag fasar för att det ska finnas någon anledning som gör att jag inte kan föda vaginalt. Akut kejsarsnitt är jag såklart allra räddast för, men även planerat. Men det kan ju hända, och då får jag ju intala mig själv att det är för bebisens och min skull. Men det är skönt att läsa om kejsarsnitt för att min rädsla för det ska försvinna. :) Så tack för din berättelse.

 3. Felicia: Det kommer säkert gå jättebra!! :) De flesta brukar ju föda vaginalt och om bebisen ligger fel försöker de ju vända på den. Jag förstår att man kan vara superrädd för snitt om man inte gillar knivar osv men OM det nu skulle bli ett planerat snitt så har du inget att oroa dig för, det är en standardoperation vilket de kommer förklara för sig om det nu skulle bli så att du måste göra det. Men hoppas såklart att du får förlossningen du vill ha, det önskar jag att alla kunde få!
  När kommer bebisen?? :)

 4. Hej!
  Jag ska göra ett planerat snitt på bb Stockholm på onsdag nästa vecka och börjar bli nervös. Är du nöjd med din upplevelse därifrån? Har fått känslan att de har lite mer koll när det gäller planerat snitt på DS, därav min oro. Hoppas du kan lugna mig :)

  Hälsningar
  Veronica

 5. Veronica: åh, vad spännande! Grattis! Ja jag var verkligen supernöjd med snittet och BB stockholm. Hela upplevelsen var jättebra! Personalen var proffsig, trevlig, hjälpsam och patienthotellet va hur fint som helst. Stort badrum, sängar man kunde resa ryggen på, jag blev inrullad ända intill sängen efter operationen, kök där man kunde hämta juice, kaffe osv. Jag har vänner som fött barn på Sös och Danderyd, dock ej snitt, och det låter så mycket sämre både när det gäller personal och själva lokalerna men visst, sånt kan variera. Men är iaf mycket nöjd! De gör ett planerat snitt/tim på bb Sthlm, de känns som de har stenkoll :) om du vill kan du hitta min förlossningsberättelse under ”förlossning” :)

  Lycka till :)

 6. Åh! Tack snälla för att du svarade☺️ Nu känner jag mig mycket lugnare. Jag hittade din blogg när jag googlade på ”planerat kejsarsnitt” och känner så mycket igen mig i det du skriver och anledningen till ditt beslut. Har hört bra historier från folk omkring mig ang snitt på DS men inget om bb Stockholm, så därför börjar man noja sig så här på slutet, men det är säkert bara nerverna som spökar

 7. Veronica: ja, säkert nerver! Inte så konstigt :) men jag kände att mitt KS var så odramatiskt och bra. Mådde lite illa av bedövningen men verkligen inte värre än lätt åksjuka, sen hade jag smärta liknande träningsvärk i magen efter. På sjukhuset fick man smärtstillande så det var inga problem och dag två när jag åkte hem behövde jag inte ens ta de starka tabletterna. Körde alvedon några dagar för säkerhetsskull men kunde gå utan problem och överlag röra mig fritt! Hoppas och tror att du får en jättebra upplevelse :) är inte det minsta orolig för att göra det igen!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>