Bebis-tar-napp

Hur får man en bebis att börja med napp?

Nappen med texten ”Property of Frans” fick Frans av min kompis Camilla. Haha, han älskar den!

En sak jag inte hade koll på innan jag fick barn var att vissa bebisar inte tog flaskan och att andra inte tog napp. Jag tänkte väl att ALLA barn bara åt från flaskan om den erbjöds och likaså med nappen. Att bebisen använde den utan att gnälla. Så är det ju dock inte. Frans tog visserligen flaska väldigt tidigt, efter bara några dagar, eftersom han fick ersättning några gånger i början då han gick ner i vikt utan att sedan gå upp igen. Jag tänkte inte ens tanken att det skulle bli komplikationer. Jag hade dock hört att man inte skulle ge bebisen napp och flaska alltför tidigt eftersom de kan göra att sugtekniken blir sämre när det kommer till amningen. Eller något i den stilen… Men det märkte jag dock inte av. Eller så hade Frans varit ÄNNU bättre på att äta om jag gett honom ersättningen med en tesked… coulda, woulda, shoulda…

Att en bebis inte tar flaskan måste vara ett megaproblem för många föräldrar. Säg att amningen inte fungerar, kul när det inte går att mata med flaskan heller! Men även om amningen går galant så skulle jag känt mig  (mer) låst om jag verkligen var tvungen att sitta och amma heeeela tiden utan någon som helst paus under kanske flera månader. Jag och Fredrik bodde ju på hotell i två nätter när Frans var lite drygt två månader, det hade ju aldrig gått om inte mina föräldrar hade kunnat ge honom flaskan då vi var borta. Och de gånger jag gått ut och ätit middag, jobbat eller bara varit iväg i mer än tre timmar. Jag talar säkert inte för alla men jag hade tyckt att det vore jättejobbigt om Frans enbart kunde få mat från mig och inga alternativ fanns. Förutom typ svält.

Men nu tänkte jag fokusera på napp. Frans vägrade ju napp i typ 5 månader. Han tyckte den var okej några gånger ibland men ofta grimaserade han och spottade ut den. Så tröttsamt eftersom detta inte betydde att han inte hade ett extremt behov att att ha någonting i munnen. Ofta våra lillfingrar, kan inte ens räkna ut hur många TIMMAR jag totalt sett stått med mitt lillfinger i Frans mun. Det fungerade ju bra men det var inte alltid så skönt för ryggen och om man var på stan var man inte alltid sugen på att stoppa fingrarna i munnen hur som helst.

Min kompis Jennie gav mig tipset att stryka på Frans näsa samtidigt som jag lät honom testa nappen. Det fungerade faktiskt! I en dag. Sen var det back to lillfingret igen. Jag testade massa olika nappar, stora, små, självlysande (inte för att det spelade någon roll…) och en speciell ”soother” som vi köpte i USA, man sätter den på lillfingret, stoppar in i munnen och sedan när bebisen börjat suga så drar man ut lillfingret, Voila! Det fungerade icke.

Jag testade hur som helst olika nappar lite då och då och så en dag så fungerade det! Och efter det fungerade det alltid! Nu älskar Frans nappen och de flesta modeller och storlekar fungerar bra. Favoriten är en liten modell från Mam som vi köpt i två-pack på Coop. Eskas napp med en lite uppåtpekande sugdel är också en favorit. Också tummen förstås. Ibland i alla fall.

Jag känner inte någon oro att Frans ska få svårt att sluta med napp när han blir äldre. Just nu är det så himla skönt att nappen fungerar så eventuellt senare problem mer avvänjning tar jag när det blir aktuellt.

 

bebis-napp

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>