barnmat

Frans <3 mat

Nu har tiden kommit då jag och Fredrik knappt kan äta någonting utan att:

1. Ge Frans mat samtidigt.

2. Låta Frans smaka på det vi äter.

3. Ha en liten kille med stora hundvalpsögon som står vid bordet och tigger.

Haha, Frans är sååå nyfiken och vill så gärna smaka när han ser att vi äter eller dricker någonting. När vi ger honom något tycker han nästan alltid att det är det godaste någonsin och hoppar och stampar tills han får nästa smakprov. Han låter också på ett väldigt speciellt sätt. Skrattgråter liksom, smått desperat och olyckligt och tittar oroligt upp på en. Man får nästan gömma mat om man inte vill dela med sig, haha. Eller gå in i ett annat rum.

Dagens bästa mål är dock frukosten. Vi ger honom gröt, tänkte börja med havregrynsgröt snart eftersom det är enkelt att göra och superbilligt och nyttigt. Men just nu äter han en variant från Semper. Frans första ord var: mamma. Sen kom hej, nej, pappa och nu: ”Göt”. Man skulle kunna tro att det bara var ett random läte, han ger ju ifrån sig en hel del ljud under en dag men han säger bara ”göd” när vi går upp på morgon och fixar just gröten. Då säger vi ofta: ”Du ska få gröt!” eller ”Nu ska vi laga gröt!” och det är då och aldrig annars som det kommer: ”göd”.

bild 5

”Vad äter du? Får jag smaka?”

bild 4

Mmm, banan…

För övrigt tycker jag bara att Frans blir roligare och roligare. Han har enligt mig varit en person med en egen personlighet länge, kanske sedan han föddes, hehe, typ. Men nu är han så medveten om allt som händer, eller inte allt såklart. Skulle man fråga honom om situationen i Nord Korea skulle han nog inte kunna bidra med många åsikter, men ja, ni fattar. Han ser vad vi gör, härmar, ”brummar” med munnen när han rullar någonting över golvet, tar upp fjärrkontrollen och riktar den mot TV:n, drar med pekfingret över mobiltelefonen, petar in mat med handen när han är påväg att tappa ut något han stoppat i munnen och gömmer sig under bordet för att sedan titta upp och skratta när vi säger ”var är Frans…?” osv. helt enkelt saker som gör att man förstår att han tänker och uppfattar saker som händer.

2 reaktioner till “Frans <3 mat”

  1. Gulle-Frans! …men vad äter han då? Eller alltså Jack har ätit samma mat som jag sen han va typ 6 mån.
    Jag har gjort gröt på havregryn eller rågflingor eller båda länge, brukar ta lite extra vatten bara och skippa saltet. OBS! Bara tips, alla gör som de vill! Tycker också det är roligare nu :)

  2. Stella: Frans äter också typ samma mat som han gjort sedan han började. Ekologisk barnmat, gröt till frukost, smörgåsrån, frukt, smoothies… nu brukar jag ge honom avokado ofta för det gillar han och låta honom smaka på det mesta jag äter som inte är typ kakor och godis.

    Bra tips ang vattnet, havregrynsgröt kan ju vara svårt ibland… klistrigt liksom tycker till och med jag. Och ja, jag kommer skippa salt. Så länge jag kan påverka vad han äter tänkte jag försöka utesluta onödiga grejer som han inte behöver: socker salt exempelvis. Det kommer bli tillräckligt med salt ändå i livet om han ärver sin mammas intresse för chips ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>