amma dricka vin

Alkohol under amningen?

Läste i Blondinbellas blogg att hon hade tagit ett halvt glas rödvin till middagen häromdagen. Att moraltanterna skulle storma kommentarsfältet var väl ingen direkt överraskning. Enligt barnmorskan och även livsmedelsverket är det okej att dricka 1-2 glas vin i veckan när man ammar. Det skadar inte bebisen. Jag skulle däremot aldrig dricka alkohol hemma om jag var ensam med Frans, inte för att jag var rädd att han skulle bli full eller ta skada av alkoholen utan för att jag vet att jag blir lite fumligare efter att ha druckit ett par glas. Jag kanske tappar något eller häller vinet utanför munnen när jag dricker. Jag är så lättpåverkad nu för tiden (och ännu mer nu skulle jag tro). Men om Fredrik är med och inte dricker max ett glas, kommer jag inte ha några problem med att dricka ett glas vin jag också. Om jag skulle gå ut en kväll på krogen skulle jag antagligen pumpa ut mjölk innan så det fanns mjölk till dagen efter. Vet ärligt talat inte hur alkoholen påverkar bebisen (om den nu gör det) men jag har förstått att barn känner av när föräldrarna bli ”annorlunda” vilket man onekligen blir av alkohol. Även om man ”bara” blir lite mer pratglad och lite extra högljudd så känner bebisen av detta och kan bli orolig. Lite onödigt kan jag tycka.

När jag växte upp drack mina föräldrar i princip ingenting. När vi var små var det nog mest en lättöl på helgen och när vi blev lite äldre ett glas vin till middagen eller en starköl. Jag har aldrig sett mina föräldrar fulla eller ens berusade. En gång minns jag dock att en granne hade kräftskiva (jag och min syster hade barnvakt) och pappa kom in med ett brett leende och skulle hämta sin gitarr… såhär i efterhand kan jag nog tänka att han druckit lite den kvällen men nä, jag kan inte påstå att det satt några traumatiska spår hos mig. Jag minns hur jag tyckte att mina föräldrar var trista som inte var ute och festade som flera av mina andra kompisars föräldrar var. Idag kan jag bara vara lycklig över att det faktiskt inte gjorde det utan prioriterade att tillbringa sina lediga kvällar och helger hemma med oss. Även om det bara betydde ”Fångarna på fortet”, pizza eller tacos och Coca cola. För min del hade de gärna fått dricka mer om de velat (jag kommer tyvärr inte att vara lika ”skötsam” som exempelvis min mamma) men känner man inte behovet (som jag tydligen gör..?) så finns det ju ingen anledning att dricka någonting. Jag tror att jag har en rätt sund relation till alkohol mycket tack vare att mina föräldrar var så sparsamma med drickande och det är såklart något man skulle vilja föra över till sina egna barn. Sen kommer de säker behöva bli hämtade på någon fest eller kräkas i en buske under sin tonår men det tycker jag nästan hört till… Har dock inte behövt hämtas men man har väl spytt någonstans någon gång.

Jag var sen med alkoholen och var full första gången på nyårsafton år 2000. Vi drack Pepino (sliskig kiwilikör) hemma hos en kompis och jag blev supersnurrig, satt i en fåtölj och undrade vad fan som hände. Men det gick bra, tror jag drack endast två drinkar men det var ju trots allt första gången så det räckte. Mina vänner hade festat ganska mycket sedan flera år tillbaka. Jag var ofta med på festerna men drack liksom inte. Och ingen tjatade någonsin eller såg det som en utmaning att få mig full. Så är det ju tydligen inte längre… Jag förstår egentligen inte varför jag väntade så länge men det blev bara så. Fredrik har redan sagt att han aldrig någonsin skulle dricka inför sina barn. Inte så att han blir berusad i alla fall. Och det är såklart målet för mig också. Men som sagt, ett glas hit eller dit tycker jag inte spelar någon större roll. Då finns det annat man kan göra som jag tror skadar barn mer. Bråka, skrika och vara otrevliga mot varandra som föräldrar exempelvis.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>