Charmen med Lucia är borta

Läste precis att Åhléns valt att ta bort ”den uppmärksammade Lucia-bilden”. Det finns så mycket att säga här och jag vet knappt vad jag ska börja. Men för att redan nu summera alla tankar så kan jag bara säga ”Fy fan. Fy fan för vuxna människor som ger sig på ett litet barn som utan att föreställa sig konsekvenserna gick med på att ta på sig en krona och ett nattlinne för att symbolisera Lucia i en reklamkampanj för Åhléns inför Luciafirandet. Fy fan för dessa vidriga, vuxna (!?) människor.

Det första jag tänkte när jag såg den här bilden var ”Wow, vilken jättefin bild och vad härligt att de inte är en blond tjej som symboliserar Lucian”. Tanken på att folk skulle rasa slog mig inte ens. Självklart är det inget fel på en blond tjej men jag hade förmodligen inte höjt på ögonbrynen. En blond tjej, eller tjej över huvud taget, med långt hår och luciakrona har jag sett många, många gånger förut. Fint men inte nytänkande.

Bilden väckte en så kallad ”harstorm” och människor skrev öppet om hur hemskt det var att en mörkhyad pojke skulle symbolisera Lucian. ”Denna fina, svenska tradition”. Bara där faller ju hela resonemanget platt för som ni alla säkert vet så är Lucia inte ett svenskt påhitt. Precis som Halloween, julafton, påsken eller till och med nyår, så är det här inget som svenskarna själva uppfunnit och tagit patent på.

Jag tycker inte att man kan klandra Åhlens för att de inte förutspådde reaktionerna då de castade det här barnet till plåtningen. Man vill ju inte tro att människor kan vara så hemska, det gäller liksom en julreklam för barn!

Jag förstår till hundra procent att bilden plockas bort nu. Och jag förstår också att det inte är Åhléns som fegar ur. Det är självklart att barnets föräldrar vill ta bort bilden för att deras son inte ska behöva ta emot ännu mer hat. Jag blir så jävla ledsen när jag tänker på hur pojken måste känna sig och även föräldrarna som säkert klandrar sig själva ”vi borde inte gått med på det här utan insisterat på att han skulle vara tomte istället”. Alltså, det är så hemskt! Hade det här gällt Frans vilket det såklart skulle kunnat ha gjort, (pojke med utländskt utseende) så hade jag tvingat Åhléns att ta bort bilderna så fort jag märkte att folk började skriva rasistiska påhopp och kommentarer om Frans utseende. Självklart kan man inte tycka att alla barn är söta, så är det och när man visar upp sitt barn offentligt får man tyvärr kanske vara lite beredd på att folk någon gång läggen en negativ kommentar och förmodligen snackar med sina kompisar om barnets utseende, hemskt ja, men ändå så sant! Men när det blir den här typen av kommentarer finns inga ursäkter. Jag tycker det är trist och tragiskt att samhället ser ut såhär och jag mår dåligt när jag tänker på hur det sitter folk och hatar oskyldiga barn på det här sättet. Det har såklart kommit otroligt mycket kärlek och fina kommentarer också men som alla vet så känns en negativ kommentar mer än 10 positiva. Sorgligt men sant.

Tycker så synd om den berörda familjen. Vilken känsla att behöva be om att plocka bort en bild de säkert älskade för att deras barn fick så mycket vidrigt hat riktat mot sig. Som sagt, är man själv förälder kan man ändå föreställa sig ungefär hur det skulle kännas. Fy fan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>