Hustankar

villa2

Ett av husen vi kollade på ihelgen… 

Jag har alltid tänkt att jag en dag ska bo i hus. Jag är uppväxt i ett radhusområde, ett riktigt trevligt sådant i och för sig, men jag har nog ändå alltid tänkt att villa är grejen för en vuxen Annika. När jag växte upp fanns det massa kompisar i området, skogsområden där vi byggde kojor, plockade blåbär,fångade grodyngel, ja massa såna där barngrejer när vi var små. Det är exakt det jag velat att mina barn (om jag fick några) skulle ha som en del av sin uppväxt.

Så flyttade man till Stockholm där så många bor i lägenhet trots att barnen är tonåringar och jag började då tänka att jo, jag ska nog bli en sån där storstadsmamma som bor i en stor lägenhet, hänger i parker, köper hem fredagsmyset i form av pizza på Ciao ciao… och så har det varit och jag har fram till ganska nyligen älskat det! Det som får mig att tänka att jag inte vill lämna stan är just allt det där man tar för givet idag men som man inte kommer göra sedan: kunna ta sig hem på tio minuter med taxi, gå ner snabb en sväng på stan och göra ärenden, äta en spontan utemiddag eller lunch, åka till kompisar och ta mig hem smidigt på kvällen osv.

Nu när vi letar hus på allvar så kollar vi mestadels runt stan: Enskede, Nacka, Hägersten, Täby… vissa ställen känns rätt medan vissa känns fel. Solna, Sollentuna, Danderyd, Lidingö känns inte helt rätt för oss. Jag är egentligen mer förtjust i de södra delarna. Fredrik har ju dock mer eller mindre växt upp i Täby så det finns lite anknytning där. Men vi vill inte för långt bort, exempelvis Kyrkbyn (även om jag hitta ett superfint hus där)

villa3Första huset vi såg, sååå fint! Men det har gått upp en del och vi hade velat renovera. Dyrt med andra ord.

Ihelgen kollade vi på två hus. Ett i Kärrtorp/Bagarmossen. Det var ett sånt där pittoreskt hus, lite sekelskifte sådär men fina trägolv, öppenspis och så vidare. Trädgården var GRYM och hade en stor pool, bara en sådan sak. Men det var dränering (man lär sig så mycket nya ord när man är på husjakt) och grejer som skulle tillkomma och ingen besiktning hade gjorts i källaren och inte heller i den outgrävda delen som alltså låg under huset. Bla, bla…

Det andra huset låg precis vid Telefonplan. Grymt läge med andra ord, det var liksom som att bo i lägenhet, det tar nästan lika lång tid därifrån till stan som det gör för mig i dagsläget. Var dock inte helt förtjust i huset, tyckte det kändes litet och aningen klaustrofobiskt…Men området och som sagt: läget var oslagbart!

villaBild från Hemnet.

Egentligen gillar jag minimalistiska, moderna hus bäst men tycker gamla hus kan vara charmiga de också. Jag gillar tegel och puts, stora fönster, högt i tak, öppna trappor, nivåskillnader, öppna ytor, rymd och lite snygga lösningar som gör huset intressant och speciellt… sen vill jag ha altan på bottenplan så man kan sitta där när Frans leker. Gärna en pool, inte för mycket trädgård att sköta om. Öppen spis men helst inte en sånär ”modern” som man ställer upp mitt i rummet utan mer sekelskifts kakelugn eller inbyggd… haha, kräsen?

poolBild från Hemnet

Det är svårt det här med hus men jag vet att det är ett lyxproblem. Vi MÅSTE inte flytta utan gör det för att vi vill. Vi har också möjligheten att köpa hus vilket inte heller är något man ska se som en självklarhet. Så jag får fokusera på det och så får sökandet ta det tid det tar.